Recensie

Land van Lubbers: ‘Beroerde casting absoluut dieptepunt’

03-03-2016 13:23

Het gaat wel vaker mis met series over Nederlandse politici, maar de nieuwe NPO-serie Land van Lubbers heeft weliswaar kwaliteiten, er hapert van alles. Scenarioschrijver Ger Beukenkamp staat bekend om zijn uitgebreide research en inderdaad is het verhaal over het politieke leven van Lubbers overtuigend. Zijn privéleven met zijn opmerkelijke vrouw Ria “Ik denk weleens als ik naarde TV kijk: ‘Best leuke man. Zou hem best eens willen zien'” en zijn schuinsmarcheerderij worden genuanceerd neergezet. En ook de jonge Ruud Lubbers wordt op briljante wijze neergezet door Guy Clemens, zijn uiterlijk en stem zijn nagenoeg hetzelfde. Maar dat is het dan ook wel.

Dieptepunt: koningin Beatrix

Door de serie heen zijn fragmenten om voor mij vooralsnog onduidelijke redenen gelardeerd van een oudere Lubbers in een College Tour-achtige setting. Geïnterviewd door studenten levert het geen enkele spanning op. Huub Stapel heeft het dan ook niet gemakkelijk met zijn doodsaaie rol en speelt mechanisch. Vrijwel alles personages, op Ruud en Ria Lubbers na, worden vlak en houterig gespeeld. Gelukkig voorziet het script in de namen van politici, want je zou ze anders niet herkennen.

Maar het allerergste vind ik, na twee afleveringen te hebben bekeken, de beroerde casting, met als tragisch dieptepunt koningin Beatrix. De vorstin wordt gespeeld door een actrice die de indruk maakt überhaupt nog nooit naar Beatrix te hebben gekeken, laat staan haar serieus te hebben geobserveerd. Bewegingen kloppen niet, het accent krijgt ze niet te pakken en de koningin wordt the girl next door die zich bijna laat zoenen door Lubbers als minister president.

Mij verbaast het niet. Niks verbaast mij van dit lieve meisje dat een paar wonderlijke uitspraken over politiek doet. ‘Ach, laat maar lullen’, denk je als kijker.

Waar was Carine Crutzen?

Waar was Carine Crutzen die eerder een angstaanjagend goedlijkende koningin Beatrix neerzette? Als zij zich door een verliefde Lubbers bijna had laten zoenen was ik van mijn stoel gevallen: ‘Wat krijgen we nou ? De koningin die zich laat zoenen?’

Jammer. Maar ik blijf toch wel kijken. Al is het maar voor Ruud en Ria.