TPOok!

 
Achtergrond

Alles wat u wilde weten over Twan ‘College Tour’ Huys maar nooit durfde te vragen

'De VPRO-radio maakte 20 jaar geleden al een College Tour'

 

Update: eerder werd vermeld dat Twan Huys samen met collega’s Stan van Houcke en Jan Mom bij AT5 heeft gewerkt. Dit blijkt onjuist. Zij werkten bij STAD Radio Amsterdam, maar die radiozender heeft niets met AT5 te maken gehad. STAD Radio Amsterdam is later opgegaan in RTV Noord-Holland, dat was al in 1989. AT5 is van 1 april 1992.

 

‘Door het ijs gezakt, een narcistische showfiguur’ – zo wordt tv-presentator Twan Huys omschreven, sinds zijn laatste College Tour. Maar wie is Twan Huys? En wie is zijn verdwenen en weer opgedoken echtgenote Cheryl? Alles wat u wilde weten over Twan (Toine) Huys (Huijs).

Twan Huys vertelt graag dat hij is geboren in Sevenum, een Limburgs dorp in de buurt van Venray “vol aspergevelden en champignonbedden”.
Dat lijkt ons overdreven. America/Sevenum is dé bakermat van Rowwen Hèze (America ligt pal naast Sevenum). Maar waarschijnlijk kan Huys zelf geen noot muziek maken en wil hij gewoon de enige BN’er van het duodorp zijn.

Twan Huys maakt van wel meer een potje. Hij is helemaal niet geboren als Twan Huys maar als Martinus Huijs. Dat vindt ie kennelijk niet sjiek genoeg en daarbij heet half Sevenum Martinus (Toine) Huijs. Er is zelfs nóg een Martinus Huijs die twee dagen na hem werd geboren, op 25 maart 1964.

Van regio-omroep naar Nieuwsuur

Van havo naar mavo en terug, en van de Regionale Omroep Limburg via STAD Radio Amsterdam, naar Nieuwsuur; Huys komt van ver. Zelf vreesde hij vooral te zullen struikelen over zijn Limburgse accent. Maar dat vinden zijn fans wel sexy. De lezeressen van het feministische blad Opzij kozen hem in 2008 tot meest aantrekkelijke man van Nederland.

Volgens Stan van Houcke, zijn collega bij STAD Radio Amsterdam, kan het niet anders of “deze lookalike van Ken Carson”, de mannelijke Barbiepop, is gekozen omdat “de smaak van vrouwen nu eenmaal in de kinderjaren wordt gevormd”.
De uitverkiezing heeft hem volgens Van Houcke “nog ijdeler gemaakt dan hij al was toen hij vers van een katholieke school voor de journalistiek vanuit het roomse Limburg nog met een zacht ‘g’ bruisend van ambitie in Amsterdam arriveerde.”

“Vanuit Limburg Amsterdam veroveren en daarna de rest van de wereld. Dat was zo’n beetje Twans plan”, aldus Jan Mom, ook een STAD Radio Amsterdam-collega. In 1999 weet Twan het correspondentschap van NOVA in de VS te veroveren, waarbij de aanslagen van 11 september voor Twan zogezegd als een blessing in disguise komen. Toine woont dan nog in Washington waar hij itempjes maakt over ‘seksueel geweld tegen kinderen’ (gaap) en ruziet met Charles Groenhuijzen, dé anchorman van het NOS-journaal. Die ziet Twan als hulpje, maar daar verkijkt hij zich op.

9/11

Groot geluk voor Huys: op de dag van de aanslag weet hij naar Ground Zero te reizen, waar hij, samen met zijn cameraman, “de enige verslaggeversploeg van de publieke omroep is in New York.” (Bron: Ik ben een New Yorker, Twan Huys, 2006). Vanaf dat moment is Twan niet meer van de buis te slaan. Hij verhuist van Washington naar New York waar hij tot 2007 blijft wonen.

In 2007 staat  hij ‘snikkend’ op Newark-airport, op weg terug naar Amsterdam. Twan kent zijn beperkingen. Wereldberoemd, maar wel in eigen land. Hij wordt weer presentator in Hilversum maar hij ‘bedenkt’ wel het programma College Tour. Wat daar precies aan te bedenken valt, weten wij trouwens niet.  Elk zichzelf respecterende universiteit in Amerika heeft zijn eigen collegetour en de VPRO-radio deed het twintig jaar geleden al.

Cheryl Franks vermist

Twan Huys houdt ervan de boel een beetje op te blazen. Zo vertelt hij graag in interviews dat zijn vrouw Cheryl Franks balletdanseres is geweest. Het klinkt natuurlijk exotisch, zo’n ranke, lenige kunstenares, maar tegenwoordig is ze gewoon yogalerares.

Ook haar familie in Dorset kent Cheryl als een rondreizende danseres, waarmee zij jarenlang telefonisch, per sms en email contact onderhielden. Tot er zich een onverklaarbaar mysterie voordeed. Cheryl Franks kondigde in 2005 aan naar Australië te vertrekken om in een boeddhistische tempel yogalessen te gaan volgen. Een beetje ver weg voor zoiets eenvoudigs zou je zeggen, maar Cheryl was altijd al “erg onafhankelijk” geweest, dus de familie wenste haar veel succes en daarna bleef het stil.

Oorverdovend stil. De politie werd ingeschakeld, de Engelse ambassade in Australië en de broer van Cheryl Franks wendde zich tot de organisatie Missing People. De Engelse krant Dorchester Echo deed in 2010 verslag.  Wie kon deze wanhopige familie helpen? Was Cheryl misschien vermoord? Het emailadres was opgeheven, de mobiele telefoon niet aangesloten. Wie kon de voormalige danseres vinden?

Cheryl Franks gevonden

Een jaar later, in 2011. komt de Dorchester Echo opnieuw terug op het vermeende tragedie met de juichende kop Vermiste vrouw uit Weymouth leidt nieuw leven! Jason Franks, de broer van Cheryl, was op het idee gekomen de voormalige werkgevers van zijn zus af te bellen en een van hen had een even simpel als naargeestig antwoord: Cheryl was getrouwd, had twee kinderen en woonde waarschijnlijk in Nederland.

Hier eindigt het verhaal.

College Tour

Terwijl zijn schoonfamilie in Engeland zich zorgen maakt over hun vermiste dochter, stort echtgenoot Twan –  eenmaal terug in Nederland –  zich met volle energie op de volgende stap in zijn carrière. Na een “keiharde lobby bij de zendermanager” (Jan Mom) komt College Tour van de grond. Financieel legt de terugkeer naar Nederland hem ook geen windeieren. In 2013 is Twan Huys de best betaalde NTR-presentator, goed voor 185.000 euro. Dat is boven de vastgestelde salarisgrens en het moet worden afgebouwd.

In de jaren daarna heeft de NTR officieel geen ‘boven betaalde’ presentatoren meer. Maar het is een publiek geheim dat dit eenvoudig te omzeilen valt door (een deel) van het salaris via een apart bedrijf te laten lopen. En laat Martinus Antonius Herman Marie Huijs nou een fijne zaak bezitten, gevestigd op zijn huisadres. Het bedrijf heet NYTV en houdt zich bezig met ‘het presenteren van evenementen, publicaties en produceren van TV programma’s’.

Twan Huys, dagvoorzitter

U kunt Twan overigens ook inhuren als spreker of dagvoorzitter. Nog begin deze maand trad hij op voor het Nationaal Secretaresse Congres 2016, thema ‘Veerkracht’. Prijsindicatie: 10.000 euro. Maar houdt u er wel rekening mee dat er niet gefotografeerd of gefilmd mag worden?

Huys trad onder meer op voor Randstad, managers van supermarktfilialen, ABN Amro en hij was dagvoorzitter van All Energy Day, met partners zoals netwerkbedrijf Tennet, Shell, Enexis, GDF Suez en Tesla Motors. Nadat FTM dit lijstje openbaar maakte zijn alle verwijzingen overigens van het internet verdwenen. Twan is reuze gesteld op zijn privacy.

Met Cheryl ging het ook goed. Dank u. Niks Australië. Niks yogacursussen bij de boeddhistische monniken. Op de valreep nog getrouwd in New York met Twan waar ook het eerste kind nog werd geworpen. ‘Het moet een New Yorker zijn’, vindt Twan.

Extra woonruimte

Een jaar geleden komt de benedenverdieping vrij van het bovenhuis waar zij al jaren wonen en is voor acht ton de ruimte gekocht voor de yogastudio van Cheryl Franks, die daarvoor les gaf op de Amstelkade. Een ton cash en de rest hypotheek. Het leven lijkt de Huysjes toe te lachen. De (schoon)familie in Engeland is op een dwaalspoor gebracht, geld zat uit de eenmansbedrijven en een joekel van een huis aan de gracht.

Hoogmoed komt ten val

Wellicht werd Twan een beetje overmoedig. Ach, waarom geen hommage aan Holleerder? Gasten afzeiken in College Tour? Moet kunnen. Het gratis format van Het Correspondentendiner organiseren met nauwelijks journalisten aan tafel? Lachen toch!

Pas op Twan! De zeven magere jaren liggen zomaar op de loer.

 

Lees ook: Twan Huys is een narcistisch showfiguur

Lees ook: Daan Roosegaarde heeft gelijk 

Lees ook: De merkwaardige heiligheid van Daan Roosegaarde

Lees ook: Zo werd Daan Roosegaarde er door de NPO ingeluisd

Lees ook: Maffiamaatjes regeren Nederland

       
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.