Media & TV

Bonusquote: Bas Heijne sloopt Heel Holland Helemaal de moeder

13-02-2016 16:17

“Als je zegt dat wij allemaal mensen zijn en dat de wereld van iedereen is, dan zeg ik: you’re in for a disappointment. Je hebt te maken met Syriërs, met moslims. Het gaat erom dat je met die specifieke mens uit de voeten kunt. En niet met die algemene mens. Want die bestaat niet.

Ogenschijnlijk [zijn er alleen nog maar boze burgers en Gutmenschen]. Het wordt door de media uitvergroot. En zeker door Wilders. Door websites als GeenStijl. Maar het is een vertekend beeld. Het midden staat momenteel heel zwak. Het heeft geen goede politieke vertegenwoordigers meer. De arbeider is bij de PvdA weggelopen. De middenklasser ook. Het midden is ontheemd.

Het is ook de angst voor intimidatie. Je wordt al snel doelwit van mensen die geen enkele buitenlander binnen wil hebben. Je wordt overstemd. Net als die vrouw in Steenbergen, die een betoog hield. Daar moet een piemel in, werd tegen haar geroepen. Die vrouw was ook voor beperking van opvang. Opvang, maar met mate. Zij was echt het midden. Dat wordt weg geschreeuwd. Ik vind dat zoiets absoluut niet getolereerd moet worden.

Die hysterie en dat dreigen, dat is een vorm van narcisme. Dat moet door de overheid keihard worden aangepakt. Nu gebeurt dat veel te weinig. Wist je dat een kwart van alle zieken die thuiszitten, zijn bedreigd op hun werk? Er is een dreigcultuur in Nederland. In Limburg waren er plannen om een gehandicaptenpretpark te maken, voor dementen en gehandicapten. Afgeblazen. Wegens bedreigingen.

Er moet een lijn getrokken. Tot zover. En waag het niet om er overheen te komen. Want Geert Wilders blijft hier mee doorgaan. Hij moedigt dit aan. Zijn nieuwe tekst luidt: de waarheid ligt niet in het midden, de waarheid ligt aan onze kant en wen er maar aan. Dat is het nieuwe ultrarechtse mantra.

Deze generatie politici is in hun opportunisme bezig het resterende vertrouwen in de politiek verder uit te hollen. Hoofdschuldige is Mark Rutte. Diederik Samson is een goede tweede. Zie hoe ze omgaan met de affaire-Verheijen, professor Vermaat, Ard van der Steur, het bonnetje van Teeven. Het is bluf. Vlerkerigheid. En uiteindelijk ‘nee’ verkopen, terwijl je ‘ja’ hebt gezegd. Dan haken mensen op een vrij fundamentele manier af.

Dat negatieve is in Nederland sterk ontwikkeld. Dat klagen. De angst dat een ander zich beter voelt dan jij. Dat is het gevoel wat in Nederland de toon aangeeft, of het over kunst gaat of over politiek. Typisch Nederlands. Alle discussies gaan daarop terug. Ook die zwartepietdiscussies. Die sociale nijd is nergens zo sterk als in Nederland.”

 

Die Bas Heijne (NRC/BKB/Vpro/Grachtengordel) is bepaald geen vriend van de Wilders-stemmer. Maar met onderbouwde redenen. Leuker is dat hij ook bepaald geen vriend is van alle andere ideologische uitwassen en bijbehorende hysterische burgers. Inclusief onderbouwde redenen. Waarvoor eeuwig dank.

(Dit interview staat overigens in De Limburger, een regionale krant die niemand leest, ooit. Toch leuk dat De Limburger nu voor het eerst in hun bestaan iets hebben gepubliceerd dat ook buiten Limburg wordt gelezen.)