Opinie

Policorwatch: paniek in policorland, evolutie van taal gaat veel te snel

08-02-2016 14:23

 

“Na enige tijd werd de term ‘Afro-Caribbean’ niet meer gebruikt omdat het woord ‘Afro’ meer in verband werd gebracht met een haarstijl dan met het continent. Het werd dus terecht, zoals nu ook wordt erkend door The Guardian’s stijlgids, vervangen door de term ‘African-Caribbean’. (…)

En hoewel de term ‘gekleurde mensen’ niet in de stijlgids staat, is het een term die terug gaat tot in de jaren ’80. Het wordt overigens vaker gebruikt in de VS, waar sommigen er niet zo blij mee zijn omdat het zoveel lijkt op ‘gekleurd’. Het feit dat het in de UK weinig wordt gebruikt zal een reden zijn geweest voor de eindredactie om aan de bel te trekken over gebruik van dit woord.

Een aantal dagen later had een andere collega een zelfde probleem met gebruik van een bepaald woord maar dan wel een woord met een grotere betekenis: ‘Afrika’ zelf. ‘Ik hoop dat we een debat kunnen beginnen, en daarmee een verandering in gang kunnen zetten, over de manier waarop het woord ‘Afrika’ door ons wordt gebruikt’, zei ze.”

 

Ziet u, altijd maar volledig politiek-correct willen zijn zodat je courant voor echt iedereen een fijne Safe Space blijft is nog helemaal niet zo makkelijk. Heb je net het ene kwetsende woord ingeruild voor een neutraal woord, blijkt ook dat woord weer kwetsend te zijn!

Nee, The Guardian lezen is al geen pretje maar The Guardian schrijven, dat is pas echt topsport.