Media & TV

Bonusquote: objectief verslag doen over Pegida, dat mág dus niet van Twitter

07-02-2016 17:48

 

 

“En mijn observatie erbij: Pegida demonstreerde beschaafder dan het anti-kamp.Een observatie die me op Twitter het verwijt opleverde dat ik het gedachtegoed van Pegida kennelijk ‘beschaafd’ vind. En, toen ik op deze kromme redenering niet in ging, het verwijt dat ik wegkijk voor extremisme. Er is zelfs iemand die meent dat mijn observatie is ingegeven door het feit dat RTL onderdeel is van ‘de nazaten van het persbureau van Hitler’.

Dat Pegida-aanhangers zich beter gedragen dan de tegenpartij is eerder in Utrecht door een collega ook al geconstateerd. Mijn eigen observaties: de taal die door antifascisten werd uitgeslagen was een stuk grover dan die van de Pegida-aanhangers. Ik heb zelden zo vaak het woord ‘kanker’ als verwensing horen roepen.

Maar wat ik ook hoorde bij Pegida: de herhaalde megafoon-oproep aan de aanhangers om zich niet te laten provoceren en het beschaafd te houden.

Misschien zegt het genoeg dat onder de 20 arrestanten die gister werden opgepakt meer mensen uit het anti-kamp waren dan uit het Pegida-kamp. En misschien spreekt het ook wel boekdelen dat de Pegida-demonstranten uiteindelijk in bussen moesten worden afgevoerd omdat ze aan alle kanten omsingeld waren door antifascisten van wie de politie niet vertrouwde dat ze het geweldloos zouden houden.”

 
Geert Gordijn is verslaggever voor RTL Nieuws. Bij RTL Nieuws houden ze wél van objectief verslag doen (iets waar andere nieuwsorganisaties nog wel eens moeite mee lijken te hebben). Dus deed zijn werk bij de Slag om de Blauwbrug. En kon hij niets anders dan, volkomen terecht, constateren dat het vooral de protesterende aanhangers van links waren die zich schuldig maakten aan agressie, intimidatie, rellen en het beperken van andermans meningsvrijheid.

En dat MAG natuurlijk niet in Nederland anno 2016. Want in Kedichem staat het hotel nog steeds in de fik, Fortuyn is nog altijd een ‘nieuwe Hitler’, Van Gogh maakt ‘Nederland kapot met zijn stukjes’ en Wilders is ‘de blonde Satan’.

Want in Nederland anno 2016 is links nog altijd per definitie ‘goed’ (hoe intolerant en intrinsiek gewelddadig dat ‘tolerante’ en ‘geweldloze’ links ook is) en is rechts nog altijd ‘fout’ (hoe beschaafd en oprecht bezorgd dat zogenaamde ‘extreem-rechts neo-nazisme’ soms ook blijkt te zijn).

Gelukkig zijn er steeds meer journalisten die hier gewoon schijt aan hebben en zich niet langer laten afleiden door dichtgetikte journalistiek-ethische mores of oudbakken 1968-ideologische propaganda. Niet álle journalisten werken voor NRC of de Volkskrant tenslotte.

Waarvan akte, waarvoor hulde.