Opinie

Bonusquote: docent journalistiek wil ‘geregistreerde’ en ‘gecontroleerde’ journalisten

05-02-2016 12:42

 

“Het AD (dus de Stentor) kwam vorige week met een ‘goed nieuws’-krant, de krant gaf toe dat ze eigenlijk een wereld schetst zoals die helemaal niet is, omdat ze altijd de afwijking belicht.

Een vechtpartij in het AZC haalt hoe dan ook het landelijke nieuws, een vechtpartij in het café hooguit het lokale nieuws; de aanrandingen in Keulen zijn wereldnieuws, de voortdurende aanrandingen in cafés halen nooit het nieuws, in autogarages hangen ze aan de muur.

We snappen daarom die burgemeester in Luttelgeest wel. Hij wilde in beslotenheid in gesprek met zijn gemeente om te kijken of ze de weg van een AZC zouden inslaan.

We stellen twee categorieën journalisten voor: een categorie die de werkelijkheid weergeeft en een categorie die zelf maar ziet wat ie doet. Die eerste categorie laat zich registreren en wordt gecontroleerd. Die tweede categorie gaat lekker zijn gang, maar heeft geen andere privileges dan de reguliere burger.”

 

Het is vrijdag dus ‘we’ (lol) doen eens lekker gek: op een schandpaal- en lastersite die wordt betaald door belastingbetalers en ‘verschillige’ VARA-leden schrijft een docent journalistiek van een hbo te Enschede over ‘we’. Geen idee wie de ‘we’ zijn, maar het zou, gezien de aan grootheidswaanzin grenzende inhoud van zijn artikel, kunnen gaan om pluralis majestatis.

Hoe dan ook, ‘we’ ‘snappen de burgemeester van Luttelgeest wel’ en ‘we’ willen graag dat journalisten zich voortaan ‘registreren’ (lol) en ‘worden gecontroleerd’ (lol). Geen idee wie of wat dan de registraties en controles moet gaan doen (‘we’?) maar het lijkt me ‘ons’ dat ‘we’ zoiets natuurlijk het beste kunnen overlaten aan de staat. Liefst een beetje grote, betuttelende, bemoeizuchtige staat natuurlijk. Zodat straks alleen de ‘geregistreerde’ journalisten die door de staat zijn goedgekeurd de staat mogen controleren en daar eerlijk, objectief verslag van kunnen doen.

Ja, nee, dat lijkt mij ‘ons’ dus ook een fantastisch idee wat zowel de democratie als de journalistiek heel erg ten goede komt. ‘We’ zouden haast zeggen: het is niet bepaald een verrassing dat zoiets van een hb0-docent afkomstig is.

Wat ‘we’ trouwens ook een goed idee vinden is dat hbo-docenten journalistiek die proberen om aankomende journalisten te brainwashen tot vijand van vrijheid en democratie voortaan worden geregistreerd en gecontroleerd. Ik ‘We’ bedoelen maar te zeggen: het Nederlandse hbo is er toch al niet zo best aan toe, al helemaal niet in de sector ‘journalistiek’, dus dan kun je de echt foute docenten er maar het beste zo snel mogelijk tussenuit vissen. Waarvoor ‘we’ die haat- en lastersite van de VARA bij dezen enorm dankbaar zijn.

Nu even de Goed Nieuws-krant lezen…