Opinie

ANP wil dat u stopt met vluchtelingen ‘vanuit de onderbuik weg te zetten’

30-01-2016 17:24

Het ANP geeft normaal gesproken alleen objectieve nieuwsberichten door. Maar opvallend genoeg doen ze ook aan, ongevraagde, duiding als het gaat om bijvoorbeeld angst voor aanslagen, vluchtelingen, vuurwerkmeldpunten of milieuzaken. Zaken die als typisch ‘links’ kunnen worden gekenschetst. Zaken waarover de nieuwsconsument kennelijk niet zelfstandig kan of mag nadenken en daar moralistische sturing door journalisten bij nodig heeft, is althans de gedachte van de moralisten in kwestie.

Waarom het ANP soms uit het niets met volstrekt eenzijdige duiding komt die duidelijk ideologisch is geladen blijft onduidelijk. Mogelijk hebben sommige journalisten van het ANP een agenda waarmee wordt gepoogd het debat te beïnvloeden. Dat kan natuurlijk niet in 2016.

Daarom een kritische closeread van deze linksmoralistische ANP-propaganda:

 

‘COA-cijfers geen bewijs testosteronbommen’

“Uit de zedencijfers van het COA kan niet worden afgeleid dat de Nederlandse asielzoekerscentra worden bevolkt door ‘testosteronbommen’. Met circa 1,5 zedenmelding per duizend asielzoekers scoren de azc’s wel bijna drie keer zo hoog als het gemiddelde onder de Nederlandse bevolking (0,5 melding per 1000 inwoners), maar die afwijking is onvoldoende om harde negatieve conclusies te trekken.”

 

Aldus het ‘objectieve’ persbureau ANP zaterdag naar aanleiding van het bevragen van slechts één (1) deskundige. Dus geen tegengeluid of wederhoor bij andere deskundigen. Bovendien: één mening. Van een psycholoog (toch al een niet al te harde wetenschap) die hier, bewust, wordt gepresenteerd als feit.

 

“De deskundige in kwestie is forensisch psycholoog Wineke Smid, voorzitter van NL-ATSA, de Nederlandse vereniging voor preventie van zedendelicten en werkzaam bij De Forensische Zorgspecialisten. “Er wordt beweerd dat de azc’s vol zitten met testosteronbommen en dat asielzoekers massaal betrokken zijn bij zedenmisdrijven, maar dat blijkt niet uit deze cijfers”, zegt zij.”

 

De enige in Nederland die vaak spreekt over ‘testosteronbommen’ is, uiteraard, Geert Wilders. Het lijkt het ANP er dan ook vooral om te gaan Wilders en de PVV wind uit de zeilen te nemen. Vandaar: het debat proberen te beïnvloeden. De forensisch psycholoog in kwestie windt er dan ook geen doekjes om en laat duidelijk weten waar zij aan denkt als zij voor haar onwelgevallige artikelen over vluchtelingen leest: ‘Dit speelt Geert Wilders in de kaart!’

 

“Smid reageert daarmee op criminaliteitscijfers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), die staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) zaterdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De politie registreerde vorig jaar onder meer 55 zedenzaken die speelden rond opvanglocaties voor asielzoekers. “Deze COA-cijfers geven geen aanleiding om groepen vanuit de onderbuik weg te zetten.””

 

Met ‘onderbuik’ wordt hier de onder het volk nog altijd groeiende en breed gedeelde angst voor vluchtelingen en asielzoekers bedoeld. De onderbuik wordt hier als ‘slecht’ gezien. ‘Wegzetten’ is een bewust gekozen uiterst negatieve kwalificatie van vrije meningsuiting. Dit wordt ook wel ‘demonisering’ genoemd, een bekend propagandatrucje: mensen die een jou onwelgevallige mening hebben reageren ten eerste uit de onderbuik en geven niet alleen een mening maar ‘zetten groepen weg’. Mensen met een onwelgevallige mening zijn kortom intens slecht en dom. Dus die hoef je niet serieus te nemen.

Kennelijk vinden het ANP en deze forensisch psycholoog het een taak om burger te vertellen wat ze moeten denken en vinden. Dat is raar, want de taak van het ANP is om laffe persberichten en kort nieuws te verspreiden, bijvoorbeeld over de tuinvogelteldag, het milieu, of er nieuwe dieren zijn geboren in dierentuinen of het overlijden van een 136-jarige kunstenaar waarvan helemaal niemand onder de 55 ooit heeft gehoord.

De taak van forensisch psychologen is om forensische wetenschap te bedrijven, niet om te vertellen welke ‘onderbuik’ wie wanneer mag ‘wegzetten’.

 

“Vorig jaar groeide het aantal bewoners van azc’s van ruim 24.000 op 1 januari tot 47.000 op 31 december, blijkt uit de cijfers van het COA. Gerekend naar een gemiddelde jaarbezetting van rond de 35.000 komt Smid uit op 1,5 melding per duizend asielzoekers. Het gemiddelde voor de Nederlandse bevolking (allochtoon en autochtoon) ligt op ongeveer een half promille. Volgens haar “zijn in de rest van Nederland ook wel buurten te vinden die statistisch gezien dat promillage benaderen”.
Omdat veel zedendelicten niet gemeld worden, liggen de absolute aantallen volgens Smid in beide gevallen zeker hoger.”

 

Dus omdat het ook in andere buurten gebeurt, en ook met andere mensen dan vluchtelingen, mag u er niks van vinden. Alsof het minder problematisch is slachtoffer te worden van een zedenmisdrijf gepleegd door iemand van een bepaalde bevolkingsgroep als je weet dat andere bevolkingsgroepen ook slachtoffers maken. Bovendien ontbreekt de cijfermatige onderbouwing voor ‘ook wel buurten die statistisch gezien dat promillage benaderen’ volledig.

En dan nog: dat de absolute aantallen in beide gevallen ‘zeker hoger’ liggen is niet zo’n goed nieuws als hier wordt gepresenteerd. Ondanks dat de aantallen kennelijk met elkaar opgaan, is élk zedendelict er één te veel. En je kunt moeilijk van publieke opinie verwachten dat ze ‘hoge aantallen zedendelicten door asielzoekers’ exact hetzelfde beschouwen en op waarde schatten als ‘zedendelicten die worden gepleegd door autochtonen’. Zo werkt het natuurlijk niet. Het getuigt van volstrekt politiek-correcte naïviteit om te denken dat jouw wetenschappelijke nuance ook meteen wordt gedeeld door burgers die zich zorgen maken.

Statistisch gezien zijn er trouwens ook wel forensisch psychologen te vinden die dit allemaal kunnen tegenspreken. Maarja, het ANP heeft kennelijk alleen de behoefte het publieke debat in één specifieke richting te beïnvloeden, dus het tegenspreken blijft achterwege.

 

“Smid vindt het moeilijk de meldingen in azc’s te typeren in termen als “veel” of “weinig”. “Er is in azc’s sprake van verhoogde risico’s. Er zitten relatief veel jonge mannen tussen 25 en 35 jaar, ze hebben weinig bezigheden en in hun cultuur is soms sprake van vrouwvijandigheid. Dat zijn bekende risicofactoren voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Als je dat in ogenschouw neemt, vind ik de oververtegenwoordiging van zedendelicten in azc’s niet extreem.””

 

Oh, dus het zijn wél testosteronbommen? Todelidoki insteek artikel! De titel had nu net zo goed kunnen zijn: ‘Er zitten inderdaad testosteronbommen in azc’s’. Sterker nog: ‘Er zitten inderdaad testosteronbommen in azc’s, er is zelfs sprake van verhoogde risico’s en de bewoners komen ook nog eens uit een vrouwvijandige cultuur’.

Misschien moet het ANP het Wilders-wind-uit-de-zeilen nemen voortaan maar niet meer overlaten aan een forensisch psycholoog.

 

Huiswerkopdracht: Zou het voor een slachtoffer van een zedendelict gepleegd door een vluchteling veel uitmaken of het relatieve aantal ‘testosteronbommen’ meevalt? En voor de burgers die worden geconfronteerd met de plaatsing van asielzoekers in hun wijk?

Motiveer je antwoord.