Media & TV

Bonusquote: Ook NRC Handelsblad duikt op Stichting Democratie & Media

28-01-2016 16:10

 
Screen Shot 2016-01-28 at 16.09.47

 

“Hoe zat het met de governanceregels? SDM blijkt pas in december 2014 in de statuten te hebben vastgelegd dat eigen bestuurders (nu leden van de raad van toezicht) niet mogen meepraten en beslissen over subsidies wanneer zij „een direct of indirect persoonlijk belang” hebben. Van die statutenwijziging, en van het bestaan van de daaraan gekoppelde governancecode, maakte SDM eind 2015 voor het eerst melding op de eigen website. Dat was kort nadat The Post Online had gepubliceerd.

Volgens Sax en Verrijn Stuart was, en is, er niets aan de hand. De gedragsregels stonden tot eind 2014 weliswaar nog niet op papier, maar er was wel „een mondelinge afspraak” dat ze niet meebeslisten over subsidies aan eigen organisaties.

Hoe ging dat dan in de praktijk? Sax en Verrijn Stuart zeggen dat ze „de kamer uit gingen” als een eigen organisatie aan bod kwam. Ze waren toch met z’n tweeën? Verrijn Stuart: „Dan besliste de ander, in bijzijn van de ambtelijk secretaris. Soms haalden we er ook een ander bestuurslid bij. Dat was een keiharde regel, ook al stond die toen nog niet op papier.”

Voormalig nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer, nu lid van de Europese Rekenkamer en voorzitter van de raad van toezicht van SDM, ziet „geen reden” om de notulen te geven. „Het betreft interne aantekeningen die niet zijn opgesteld om derden nader te informeren”, aldus Brenninkmeijer.”

 

Geinig. Dankzij het aanhoudende onderzoekswerk naar de linkse subsidie-uitdelerij van BKB-Stichting Democratie en Media (SDM), door TPO‘s Elma Verhey met veel dank aan onderzoeksheld Carel Brendel, is ook het oudmediale onderzoeksjournalsitieke kanon Joep Dohmen van NRC Handelsblad wakker geworden. Opvallend, want SDM heeft een minderheidsbelang in de toko waar NRC Handelsblad onderdeel van is. Ze durven dus in elk geval te bijten in de hand die voedt, daar bij NRC.

Ook Dohmen viel het op dat er inderdaad wel erg veel geld wordt uitgedeeld aan organisaties waar de bestuursleden zelf veel belang bij hebben en Dohmen ontdekte ook dat SDM vlak ná publicatie door TPO snel wat regeltjes had aangepast. Waarvoor hulde, het is altijd mooi om te zien dat je journalistieke werk ook daadwerkelijk veranderingen in gang zet.

De verklaring die SDM aan Dohmen geeft is echter zo lachwekkend dat wij in elk geval weer motivatie hebben voor een nieuwe soapreeks over de hilarische avonturen van linkse subsidieclub SDM: ‘Als onze eigen organisaties aan bod kwamen gingen we even de kamer uit’.

Maar natuurlijk! SDM, eerlijk & betrouwbaar! Dien nu een subsidie-aanvraag in en ontvang een gratis exemplaar van Animal Farm!

Het wachten is nu op de eerste overduidelijk niet-linkse organisatie die wordt gesponsord door SDM in het kader van het schijnbare geheel objectieve ‘ondersteunen van organisaties die een bijdrage leveren aan een sterke, integere democratische rechtstaat en onafhankelijke media’.

Is het funden van Geenpeil en de aankomende ‘NEE’-campagne misschien een leuk idee? Ze zijn daar toch net gestart met crowdfunding