Recensie

Een derde week NOS Achtuurjournaal: woensdag

27-01-2016 21:31

Presentatie: Annechien Steenhuizen

Politietop krijgt teveel salaris

De Nederlandse politietop harkt teveel geld binnen. Ja, en dat mag dus niet want politietop is semi-publieke sector, zo maakt Annechien duidelijk. Achter Annechien zien we op het van uw geld betaalde megaplasmascherm een graphic van een politie-uniform en eurobiljetten, dus oma begrijpt ook: dit gaat over de politie en iets met geld. HEEL GOED OMA! HIER! EEN HELLOKITTY-STOMA! NU EVEN JE HARSES HOUDEN, IK KIJK JOURNAAL OPDAT ANDEREN HET NIET HOEVEN.

Om aan alle oma’s in Nederland goed duidelijk te maken hoevéél de politietop bij elkaar harkt, en om lekker te kunnen schandpalen op nationale televisie, zien we de hoofden van drie politietoppers met hun namen en daarnaast hun jaarsalaris dat rond de twee ton bedraagt. Dit is natuurlijk koren op het molentje van Nederlandse loonkaboutertjes. Goed dat de NOS ze flink schandpaalt, dat zal ze leren.

Er komt wéér een Max-kijker van wéér een politievakbond in beeld (hahahaha, ‘Max-kijker’ en ‘vakbond’!). De Max-kijker vindt het ook stom, geld.

‘Ard van der Steur en een mening over betalingen’

Albert Bos doet nu verslag vanuit Den Haag met bijna uitsluitend archiefbeelden van agenten. Gelukkig mag Albert ook vragen stellen aan politici. Minister Plasterk liegt dat al die politiemensen “echt gehouden zullen worden aan de afspraken”. Daarna komt Van Toorenburg van het CDA die zegt dat ze al “zo lang waarschuwen” maar er niets gebeurt. Daarna komt ene Nine Kooijman van de SP (nooit van geheurd) in beeld om te vertellen dat zij geld nog stommer vindt dan alle NOS-kijkers bij elkaar en daarna komt ook nog eens ene John Kerstens van de PvdA in beeld. Geen idee wat die heeft te zeggen, dat wil ook niemand weten, want volstrekt onbekende politici. Waarom al die backbenchers voor de camera slepen ineens? Waren de grote namen vandaag op reces ofzo?

Nee hoor, want daar is, jawel, minister Ard van der Steur (VVD)! Hahahahaha, zo grappig, Ard van der Steur en een mening over betalingen (“Heeft u er ook een bonnetje voor me bij? Oh, wacht…”).

Ard lijkt WOEST te zijn, en zegt iets dat het midden houdt tussen boos blaffen en “tuttuttutut”. Ard heeft een enorme oranje das om. Oranje staat heel koninklijk. Ard van der Steur en koninklijk, hahahahahahahahaha…hum…zucht.

U KUNT NOG MEER TE WETEN KOMEN OVER DIT ONDERWERP VIA DE NOS-APP!

VAR-verklaring verdwijnt

Zzp’ers krijgen binnenkort geen VAR meer maar iets nieuws, en dat is goed want beter voor opdrachtgevers en slecht want bureaucratie. Tot zover samengevat de inleiding van Annechien. Daarna mag Bart Kamphuis verslag doen en die doet dat met behulp van superduperhandige en dui-de-lij-ke animaties. Oma zit verheugd in haar handjes te klappen. Oma is dol op animaties. Oma is ook zzp’er. In haar hoofd.

Bart legt, rustig en dui-de-lijk aan de NOS-kijkende loonslaven met vast contract (doorgaans ambtenaren) uit wat dat is, een Ver-klaaa-ring Aaaar-beids-reeee-laaatie en wat je er mee kunt. Een hele knappe jonge mevrouw van de FNV (hahaha, ‘jong & knap’ en ‘FNV’!) voxpopt vervolgens hoe het echt enorm mis kon gaan vroeger met die VAR.

Bart laat nu animaties zien waaruit het oma duidelijk wordt dat ze beter geen zzp’er had kunnen worden, omdat de nieuwe situatie nogal Sovjetunie/Paars II aandoet. Onbegrijpelijke modelcontracten en overeenkomsten en een totaaleinde aan de ZZP-vrijheid as we know it waar oma altijd zo van genoot (mits de nachtzuster wel op tijd langskwam).

Gelukkig mag TPO’s Pierre Spaninks nog even tegengas geven en in een miniminiminiquootje vertellen waarom die nieuwe VAR extreem kut gaat worden.

Woerdense azc-bestormers

De bestormers van het Woerdense azc staan voor de rechter. Tanja Braun, een mevrouw met snerpende, slepende stem, vertelt een reconstructie van de reconstructie die het OM ook al maakte. Nu komt Tanja Braun zelf in beeld. Haar mond staat precies zoals ze spreekt: opmerkelijk! Een beetje gespannen, iets afhangend bekakt, alsof ze vroeger bij het studentencorps heeft gezeten, maar toch een soort klemmende mond.

Ik denk ook dat Tanja een rookster is, daar gaat je mond altijd naar staan en dan krijg je van die rimpels rond je mond, Tanja heeft dat ook een beetje. De advocaat van de verdachten mag trouwens ook nog even wat in beeld liegen.

Asielzoekers gaan Katwijkse bejaarden verzorgen

In Katwijk gaan asielzoekers in een bejaardentehuis wonen en voor de oudjes zorgen. Aan het plaatje achter Annechien zien we al dat dit een toppiejoppie feelgood item gaat worden zonder ook maar enige kritiek. Op het plaatje staan lachende modellen met moeilijke huidskleur en dat wekt de suggestie dat het asielzoekers zijn. Nicole Le Fever (vrouwen die zo heten hebben per definitie iets erotisch, vind ik) doet verslag.

‘We zien nog net niet hoe ze de asielzoekers een aai over de bol geeft en een plakplaatje op hun handjes drukt’

De diepgristelijke directeur van het verzorgingstehuis vertelt hoe hij de “broeders en zusters wilde helpen” (hij heeft het over de asielzoekers). Daarna zien we een asielzoeker op Nederlandse les. Waarschijnlijk is dat een scene uit Jiskefet waarin één van die drie dorpshuisdames Nederlandse les geeft aan asielzoekers. Nog waarschijnlijker is het gewoon echt: een te dikke blanke mevrouw, met kort praktisch kapsel en fluoriserend gekleurd sjaaltje en auberginekleurig lederen jack van de Miss Etam, die glimlachend Nederlandse woordjes voorzegt aan asielzoekers. We zien nog net niet hoe ze de asielzoekers een aai over de bol geeft en een plakplaatje op hun handjes drukt.

Nicole Le Fever laat wel nog even weten dat er eerst best wel verzet was bij de bejaarden, maar dat de 91-jarige mevrouw Van der Plas zich enorm heeft ingezet dit allemaal te verwezenlijken. “Je moet liefde geven aan mensen die het moeilijk hebben”, zo stamelt mevrouw Van der Plas in de camera. Aandoenlijk. HEE OMA! DIT IS AANDOENLIJK, JA? Oma pinkt nu een traantje weg.

Oorlogsmisdaden in Nederlands Indië

De Nederlandse staat is verantwoordelijk voor oorlogsmisdaden in voormalig Nederlands Indië, zegt Annechien. Ik heb op Wikipedia gekeken wat dat precies is, Nederlands Indië. Het blijkt nu Indonesië te heten maar is bekend geworden als het bezonken rood van de gordel van Smaragd en de Insulinde waar de heren van de thee allemaal op Theodor Holman lijken, de hele dag Blue Diamonds luisteren en heel goed nasi rendang kunnen koken.

Maar wat ik verder moet met zaken die in anno 1712 plaatsvonden weet ik ook niet. Zie ik er soms uit als Andere Tijden-kijker? Ben ik Ad van Liempt? Nou?

Oma zegt dat Wieteke van Dort stille kracht heeft. Ik geef haar een gebakken banaan. IK BEN DE DOELGROEP VAN HET JOURNAAL NIET, OMA, SELAMAT MAKAN! TERANG BULAN!

Shell koopt British Gas

Aandeelhouders van Shell hebben gestemd voor overname van British Gas en dat heeft 50 miljard gekost. Dus dat staat groot in beeld: “50 miljard”. Als het om economie/business/ondernemen gaat bij de NOS gaat het om “rijke mensen” en “veel geld”. Anders haken de kijkers af, die willen graag boos worden op rijke mensen want rijke mensen zijn stom. Net als auto’s.

Gelukkig is minstreel Wessel de Jong er weer om zijn verslag voor te dragen, als ware het een klassieke monoloog, een poëtisch meesterwerk. Wessel de Jong is, op Peer Ulijn na, nu mijn Achtuurjournaal-favoriet qua verslaggeverspool. Niet tegen @wol zeggen, want dan wordt hij jaloers.

Kort nieuws

Kort nieuws: Jaap van Zweden, een kolencentrale die is gebouwd om stroom te leveren mag stroom leveren (superhandig!), iets met Human Rights Watch. (Gesponsord door die miljardair die ook geld geeft aan Joshua Livestro om mensen te dwingen ‘ja’ te stemmen tijdens het Geenpeil-referendum op 6 april).

In Breskens is een bom uit WO II tot ontploffing gebracht. Breskens ligt in Zeeland dus daar woont toch niemand, evacueren was nauwelijks nodig denk ik.

De lange arm van Eritrea in Nederland

‘De huidige dictator in Eritrea, die echt nauwelijks fout is of mensenrechten schendt enzo’

Wetenschapper Mirjam van Reisen wordt beschuldigd van smaad en laster door een jonge in Nederland wonende Eritreër en daarom was er vandaag een kort geding. De Eritreër in kwestie is lid van de jeugdbeweging van de huidige dictator in Eritrea, die echt NAUWELIJKS fout is of mensenrechten schendt enzo. Die jeugdbeweging is echt een heel erg leuke club: ze dragen er allemaal mooie uniformen en marcheren met houten Kalashnikovs. Een soort van Scouting denk ik. Wat kan daar nou mis mee zijn?

Dan een filmpje waarin iemand zonder naam aan oma Jeugdjournaalt waar Eritrea ligt (“In Afrika, een heel groot arm land hier heel ver vandaan”) en dat de dictator in Eritrea er al 25 jaar zit en dat hij mensen martelt. Een deskundige met snor mag vertellen dat je in Eritrea kunt worden opgesloten in een container in de woestijn en dat er mensen verdwijnen.

Meer over Eritrea en de lange arm van Eritrea in Nederland straks in Nieuwsuur, ook van de NOS.

Wielerunie hartje Unibet

De wielerunie gaat in zee met Unibet en dat mag niet, ofzoiets. Geen idee waar dit item over gaat want wielrennen (Hahaha, ‘sport’ en ‘nieuws’ aan elkaar gelijkstellen!) en een online gokbedrijf, echt, OMG WHO THE HELL CARES? Gerri Eickhof mag verslag doen en Gerri Eickhof is mijn favoriete verslaggever op Peer Ulijn en Wessel de Jong en Nicole Le Fever (vanwege de naam) na.

Gerri opent met:

“De dood of de gladiolen, zoals ze in de wielrennerij zeggen”

en eindigt met:

“Parijs is nog ver, zoals ze in de wielrennerij zeggen”

Nu weet u waarom Gerri Eickhof mijn favoriete verslaggever is. Say no more!

Niezende panda

Het stormt in Californië. We zien beelden die op internet staan, al jaren, elke dag keer zeshonderdduizend. Oma kijkt ondertussen tevreden via haar NOS-app naar een filmpje met een niezende panda.

Het Weer

Het Weer, heeft vandaag weer (hahaha, ‘weer’ bij ‘Het Weer’!) geen bruggetje. Ene Peter Kuipers Munnicke doet vandaag Het Weer. Peter Kuipers Munnicke ziet er qua pak en eh…jeugdige, zedige uitstraling, onvoorstelbaar sociaal-liberaal uit. Als Peter Kuipers Munnicke geen D66 stemt ben ik een Chinese weervrouw. Naakt.

Peter is nog nieuw bij de NOS denk ik. Hij hakkelt veel en drukt zelfs op de verkeerde knop. Hierdoor raakt oma in paniek: “De graphics zijn out of sync met wat die De Correspondent-lezer daar staat te zeggen en dat is behoorlijk ruk”, aldus oma.

JA OMA, WHATEVER, MAAR DIT WEEKEND KRIJGEN WE DUS WEL MOOI HEEL ANDER WEER MET “EEN BAK REGEN”, NOU JE ZIN?

Oma kwijlt alweer tevreden.

 

Lees ook

 Alle andere weken NOS Journaal.