Een tweede week lang NOS Achtuurjournaal: vrijdag

22-01-2016 20:40

Vorige week keek Annabel Nanninga zeven dagen lang het NOS Achtuurjournaal. Nu denkt ze dat auto’s rijden op de uitwerpselen van de duivel en dat Iran het beste land is sinds de pantykous. Helaas dwong een hoofdredactionele oekaze ondergetekende het Nieuws van de Wereld (en het weer) van de NOS een week lang te volgen. “De NOS biedt, als grootste nieuwsorganisatie van Nederland, altijd en overal onafhankelijke en betrouwbare verslaggeving op het gebied van nieuws, sport en evenementen.” Aldus de NOS. Leest u het gewoon, dan zal ik het kijkwerk doen. Bedank me later.

Vandaag: vrijdag, 22 januari 2016

Inname is zeer gering, het is vrijdagmiddag immers.

Rob Trip leest de autocue.

Ah, wederom het Zikavirus, een virus dat huishoudt in Midden- en Zuid-Amerika. Dat is dus ernstig, ook voor vrouwen in Nederland(?). Jahaa, het Zikavirus kan namelijk heel gevaarlijk zijn voor ongeboren baby’s. (Dus?) Gelukkig is daar De Gerrie. Een Nijmeegse viroloog vertelt hem al voxpoppend iets waarvan de kijker niet begrijpt wat het precies betekent omdat het segmentje ongelukkig is geknipt. Gelukkig blijft hangen dat het erg is. Ook voxpop met aanstaande ouders Jennifer en Niels “die zwanger ZIJN”. Misschien is dat Zikavirus zo erg nog niet.

Enfin, het beste is – TPO-TOP-TIP – gewoon niet naar Midden- en Zuid-Amerika te gaan waar het virus heerst. Euhm, waarom gaat het item door? De oplossing is dus duidelijk: niet gaan! Oh, omdat het natuurlijk zonde is om correspondenten ongebruikt te laten. En er is één in El Salvador. Oh en ook één in Brazilië. Naast natuurlijk De Gerrie. Kapothandig. Drie correspondenten en bijna tien minuten voor vakantiegangers die naar Latijns-Amerika wilden.

Utrecht mag auto’s blijven haten

Ah, we gaan van ziekten naar het milieu. Utrechtse autohaat. “Wie met zijn auto het oude centrum van Utrecht binnenrijdt, kan nog steeds rekenen op een boete van negentig euro.” In beeld: totaal gestoorde autohater die zevert over “het recht op ademhalen”. Hahaha! De rechter heeft overigens gezegd dat het effect van de milieumaatregel 0,25 procent schonere lucht betekent. Dat is lachwekkend, maar NOS vraagt niet door waarom onzinnige maatregelen niet door rechter worden verworpen. Als maatregelen geen effect hoeven hebben, waarom zijn ze dan onaantastbaar? Vragen, vragen, die niet gesteld worden.

ZZP’ers in de kunst

“Door de bezuinigingen in de kunstsector kwam het Nederlands Kamerkoor in zwaar weer terecht.” NOS gaat nu totaal over op propaganda: geen enkele wederhoor, alleen maar huilverhalen van artiesten, Mariëtte ‘dood aan vrije markt’ Hamer (PvdA). Cultuurbezuiniging = culturele genocide. Heb het nog niet zo bizar geframed gezien.

“Over geld gesproken: er zijn ruim zesenzestigduizend euro valse eurobiljetten ontdekt.” De vraag is hoe dat kan. Lidwien Gevers gaat nu uitleggen hoe een valsgeld-herkenningsapp werkt. Verder, wie gebruikt er evenveel medicijnen als contant geld?

Kort nieuws

Thuiszorgpipo’s ontslaan schooonmaakpersoneel.

Jetta Klijnsma ontslaat SVB-bobo vanwege bunkerhard falen met PGB-gelden.

Het ja-kamp voor het aankomende referendum over het associatieverdrag met Oekraïne krijgt twee ton van dubieuze oligarch George Soros.

ADO-racisten die oerwoudgeluiden maakten tegen Ajax-speler zijn herkend.

*Rob Trip marschiert mit ruhig festem Schritt door de studio*

Relschoppers Geldermalsen aan digitale schandpaal genageld

De politie heeft beelden vrijgegeven van relschoppers in Geldermalsen. De gezichten zijn geblurred, maar de politie waarschuwt dat als de verdachten zich niet melden, woensdag ongecensureerde beelden worden vrijgegeven. Inmiddels zouden zich drie van de zeven verdachten hebben gemeld.

Nieuwe scheepsrampen met vluchtelingen in Egeïsche Zee tussen Turkije in Griekenland. In totaal zijn er met drie scheepsrampen vrijdag 42 mensen omgekomen. Dan repo over Turkse kustwacht die (verdrinkende) vluchtelingen probeert te onderscheppen en redden. Prima repo, niets op aan te merken.

Dan plugt de NOS ineens een Indonesische film over Nederland. Daar is kennelijk ook een repo voor nodig. Verder wel leuk feel-gooddingetje, maar zonder enige nieuwswaarde. Soit, het is vrijdagavond.

Dan het weer. Het oui-ja-bord zei ‘regen’.