Een tweede week lang NOS Achtuurjournaal: donderdag

21-01-2016 20:51

Vorige week keek Annabel Nanninga zeven dagen lang het NOS Achtuurjournaal. Nu denkt ze dat auto’s rijden op de uitwerpselen van de duivel en dat Iran het beste land is sinds de pantykous. Helaas dwong een hoofdredactionele oekaze ondergetekende het Nieuws van de Wereld (en het weer) van de NOS een week lang te volgen. “De NOS biedt, als grootste nieuwsorganisatie van Nederland, altijd en overal onafhankelijke en betrouwbare verslaggeving op het gebied van nieuws, sport en evenementen.” Aldus de NOS. Leest u het gewoon, dan zal ik het kijkwerk doen. Bedank me later.

Vandaag: donderdag, 21 januari 2016

Drankscore is vooralsnog verschrikkelijk. Twee glazen Bordeaux uit een vergetelijk jaar. Maar. Er is een goede vriend die de afgelopen tijd te veel P.G. Wodehouse heeft gelezen en zich sterk identificeert met Reginald Jeeves, de butler. Dit tot mijn grote voordeel. Vanavond nog geen glas zelf ingeschonken of sigaret zelf aangestoken.

Rik van de Westelaken leest de autocue.

Wat Er Is Gebeurd Zal Je Verbazen

Engels onderzoek heeft aangetoond dat Alexander Litvinenko, een voormalige FSB-spion, is vermoord door FSB-agenten en dat die actie vermoedelijk is goedgekeurd door president Poetin. Joh! Nieuws uit 2006 in 2016. Maar dat is niet de schuld van de NOS. Veel archiefbeeld van Litvinenko en zijn aantijgingen aan het adres van Poetin. Twee correspondenten! Eén in Londen en één in Moskou. Volgens de Londense correspondent is het onderzoek “echt onafhankelijk en niet politiek gemotiveerd”. Beelden uit het Lagerhuis waar op eloquente wijze schande wordt gesproken van Russische acties. London calling: “Het zal vermoedelijk blijven bij harde woorden, want Britten hebben geen belang bij nieuwe sancties omdat er binnenkort gesproken zal worden over Syrië”.

Ook harde woorden vanuit Moskou: “Poetins woordvoerder sprak over een vergiftiging van de politieke relaties”. Gelukkig hebben we daarvoor correspondenten. De Russische ambassadeur in Londen zei overigens dat het rapport een “flagrante provocatie van de Britse autoriteiten” was.

Economie!

Eindelijk! Een economisch item met economische inhoud: gaat over de lage olieprijs die de Russische economie de vernieling in helpt. Oh kut, na een halve minuut van redelijke inhoud gaan we alweer lekker voxpoppen, want dat helpt ons de oorzaken van deze situatie te begrijpen. Russen zeggen teleurgestelde dingen. De Europese sancties die de Russische economie ook zware schade toebrengen, worden niet genoemd.

Meer olie. “De Verenigde Staten hielden hun olie altijd voor zichzelf.” Maar vandaag voer voor het eerst in veertig jaar een tanker met Amerikaanse olie een Nederlandse haven binnen. Olie-item is relevant en inhoudelijk. De lage prijs wordt geduid door het hoge aanbod en dat wordt in verband gebracht met verschillende factoren. Zomaar inhoudelijke duiding. Hulde NOS.

Tamelijk lang item over gehandicapten die niet meer over drempels hoeven. Mag je “gehandicapten” zeggen? NOS, mag dat?

Kort nieuws

Nieuws over kapotte bovenleiding.

Minister Schultz, die aan de kust wilde bouwen, trekt haar keutel weer in. Plannen gaan de ijskast in wegens massale weerstand. Hup, Nederland.

Brand in Heerlen.

Groei omzet van muziekindustrie, voornamelijk doordat er meer gestreamd wordt.

Asielzoekers worden beroofd door Westerse landen

Stas Dijkhoff wil asielzoekers hun geld en bezittingen niet afnemen om te betalen voor hun opvang. Denemarken en Duitsland doen dat wel. “Stas Dijkhoff wil asielzoekers hun geld niet afpakken.” Het woord “afpakken” valt vaak, ongeveer omgekeerd evenredig met het aantal keer dat het woord “islam” valt in verband met terreur.

Er is meer goed nieuws voor asielzoekers: NOS plugt het idee van kleinschalige opvang. Klinkt schitterend, maar er is geen wederhoor. Het grote probleem van kleinschalige opvang is een gebrek aan publieke ruimtes waar asielzoekers samenkomen en waar personeel in de gaten kan houden of bijvoorbeeld vrouwen, christenen en leden van de LHBTdingesGinTonic-gemeenschap worden lastiggevallen. Fantastisch recept voor fijne segregatie tussen groepen asielzoekers.

Nog meer asielzoekersnieuws: repo over Noorse lessen in seksuele omgang met vrouwen. Lilyhammer, Lilyhammer, Lilyhammer, Lilyhammer, NAV, Lilyhammer, Lilyhammer, Lilyhammer. Gelukkig horen we ultraliberale asielzoekers die heel Westers met vrouwen zeggen om te gaan. Daarna een asielzoeker die de ballen heeft om te zeiken dat dit stigmatiserend is. Top.

Rood-geel-groen-groen-blauw-geel-rood

Niet alleen de asielzoekers zijn uitstekend vertegenwoordigd vandaag, ook wederom een item over de G-groep. De Jostiband, die bestaat vijftig jaar. Beelden zijn ambigu, zijn het gehandicapten of bezoekers van een Toppers-concert. Gelukkig worden Frans Bauer, Marco Barsota en Nick en Simon genoemd. Dat verklaart een hoop.

Het weer: de Tarotkaart is bevroren. Met ijshaar zelfs. Geinig.