Opinie

Vlaamse Volkskrant ‘De Morgen’ liegt alsof het gedrukt staat

07-01-2016 10:08

Volgens Bart Eeckhout, commentator van de Vlaamse kwaliteitscourant De Morgen (zelfde uitgever als de Volkskrant), heeft de burgemeester van Keulen helemaal geen gedragscode voor vrouwen uitgevaardigd. En dat van die ‘armlengte afstand’ bij vrouwen? Dat is uit de context gehaald door ‘rechtse blogs en nieuwssites als The Post Online in Nederland‘. Het is volgens Eeckhout allemaal bewuste framing van ons als rechtse nieuwssite ”omdat ze past in hun logica dat het softe westen toegeeft op zijn waarden”.

Maar Eeckhout maakt zich hier zelf schuldig aan framing. Zijn bewering dat één en ander uit de context is gehaald zal bewust zijn omdat ze past binnen zijn logica dat realistische niet politiek-correcte media ‘rechts’ zijn en dus voeding geven aan haatzaaierij tegen de zo paradijselijke en geslaagde multiculturele samenleving.

Want wij baseerden ons in de berichtgeving over de persconferentie die burgemeester Reker gaf op berichtgeving van de Duitse courant Berliner Morgenpost. Dat staat dan ook netjes gelinkt in ons stukje.

Voor de duidelijkheid, zodat ook Vlaamse De Morgen-lezertjes het begrijpen, hebben we er (destijds al, dus niet nu achteraf) nog twee screenshots van de betreffende tweets bijgeplaatst van de Morgenpost-verslaggever die live twitterde vanaf de persconferentie.

En uit die tweets (zie hieronder) blijkt zonneklaar dat burgemeester Reker wel degelijk antwoord gaf op de vraag wat er dan in die ‘gedragscode’ voor ‘jonge vrouwen’ staat. Het antwoord van de burgemeester is vervolgens: “Ze zouden minstens een armlengte afstand van vreemde mannen moeten houden.”

Dat burgemeester Reker na de ontstane ophef over ‘armlengte afstand’ het nu zo spint dat haar ‘uitspraken uit de context zijn getrokken’, is natuurlijk niet de fout van ‘rechtse nieuwssites en blogs’.

En dan nog: onze verslaggeving was feitelijk en correct. Met inderdaad een pakkende titel, die De Morgen-commentatoren gerust ‘tendentieus’ mogen noemen, maar dat maakt het nog niet bewust geframed of uit de context gehaald.

Ook het feit dat bij de persconferentie de nadruk lag op veiligheid en de politie staat in ons artikel keurig vermeld. Wederom: geen framing, geen uit de context halen van uitspraken. Gewoon puur maar eerlijk realisme.

Toegegeven, dat de ‘gedragscode’ in werkelijkheid al online staat als standaard gedragscode en dat het voor komend carnaval zal gaan om een ‘heruitgave’ (inclusief opmerking over armlengtes) hebben wij niet zo benadrukt (dus bij dezen). Maar dat het ging om een ‘gedragscode voor jonge vrouwen’ en daarna ook nog eens om een ‘gedragscode voor buitenlanders’ (letterlijk met de mededeling dat die daardoor kunnen leren dat jonge vrouwen die carnaval vieren niet meteen zin hebben in seks) komt ook gewoon letterlijk uit de mond van burgemeester Reker. Dat doet toch echt denken aan een aparte gedragscode, speciaal voor jonge vrouwen. Helemaal in de context dus. Wederom geen framing.

Bart Eeckhout kan dus gerust zijn: de ‘rechtse nieuwssites en blogs’ zijn niet zoals zijn politiek-correcte linkse krant De Morgen altijd maar bezig met framen en zaken uit de context halen. Wel gewoon met verslaggeving en het publiceren van feiten. Ook als die onwelgevallig zijn voor Vlaamse wegkijkers en journalistiek-moralisten.

Júist als die onwelgevallig zijn voor wegkijkers en moralisten.

 

Nogmaals de screenshots met de feiten over de persconferentie:

Screen Shot 2016-01-07 at 10.00.43