Opinie

Bonusquote: de islam in Egypte wil maar niet milder worden

05-01-2016 14:44

“Precies een jaar geleden kondigde de Egyptische president Abdel Fatah al-Sisi op tv aan dat er een religieuze revolutie moest komen, en dat het onderwijs een van de plekken is waar die moet plaatsvinden. Het doel: radicalisme bestrijden.

Van Sisi moesten de wit met rood getulbande geleerden van de Al-Azhar-universiteit in Cairo – het belangrijkste soennitische machtscentrum – de leiding nemen in de vernieuwingen op scholen, in moskeeën en in de ether. “Jullie, imams, zijn verantwoording verschuldigd aan Allah. De hele wereld wacht. De hele wereld wacht op wat jullie gaan zeggen, want deze natie wordt verscheurd”, zei hij.

“Als we maar waren begonnen, dan zouden de resultaten geweldig zijn. Afgelopen jaar zou er een begin moeten zijn gemaakt. Maar ik werk ‘on the ground’, en er is nog niets gebeurd, behalve veel gepraat en conferenties. Een nieuwe syllabus hebben we nog niet, ideeën om radicale gedachten te bestrijden ook niet.” Na een zucht: “Het is een wereldwijde ramp. Duizenden mensen worden elke dag gedood door dit religieuze probleem. We moeten handelen.”

Omar bladert nog eens door de schoolboeken. “Kijk, hier zit wel een hoofdstuk over jaloezie tussen. Maar wat ik mis, zijn de diepe ethische kwesties, bijvoorbeeld dat je de ongelovigen niet moet nadoen, met piercings, tatoeages en gekke kapsels. En dat je geen gaten tussen je tanden moet maken met tandenstokers.”

 

Weet u nog? Die Arabische lente? Toen alles zo fantastisch zou gaan veranderen waardoor liefhebbers van de islam in Nederland op tafel moesten dansen? Nouja, na die lente werd het gewoon weer herfst en nu is het weer winter. Ook in Egypte alwaar de ‘gematigde moslim’ al-Sisi de landelijke islam enorm zou matigen. Bijvoorbeeld door middel van religieus onderwijs! Want mensen meer over de islam leren is de beste methode om radicalisme te bestrijden! Dat snapt een kind!

En u raadt het nooit: de islam in Egypte wil maar niet matigen. Maarja, ze kunnen het ook niet eens worden over bijvoorbeeld ‘diepe ethische kwesties’ als dat je met tandenstokers geen gaten moet maken tussen je tanden. En natuurlijk dat je geen ongelovigen moet nadoen. Met hun gekke kapsels.

Nee, dat matigen zal ook in Egypte nog wel even duren. Een jaar of 1400 misschien wel.