Opinie

Bonusquote: Hoogleraar emeritus politieke economie legt gevaar van islamisering in Europa uit

03-01-2016 15:14

“Progressieve denkers maken zich geen zorgen over de etnische demografie, omdat zij veronderstellen dat mensen zich na verloop van tijd gaan identificeren met de normen van hun gastgemeenschap. Het klassieke argument zegt dat immigranten het gastland verrijken en hun incompatibele eigenschappen thuis laten. Meer bepaald hun politieke opstelling zal op termijn samenvallen met die van de bevolking in haar geheel.

Het verleden kan ons weinig leren over de sociale en politieke gevolgen van de veel grotere aantallen en de veel sterkere culturele verschillen van de naoorlogse Europese immigratie, vooral uit de islamitische wereld.

De essentiële elementen van het moderne Europese politieke leven – de rechten en plichten van het individu, de aansprakelijkheid van de regeerders tegenover de geregeerden – ontbreken in de islamitische beschaving en zeker in het Arabische Midden-Oosten.

In Europa is de islam de snelst groeiende godsdienst en infiltreert de sharia de rechtsstelsels. In het Verenigd Koninkrijk doet een honderdtal sharia-rechtbanken uitspraken over echtscheidingen en andere gezinskwesties.

Maar misschien zullen we niet kunnen verhinderen dat de godsdienst weer een grote rol gaat spelen in de politiek en dat het godsdienstfanatisme weer conflicten schept. Als we een uiterst problematische toekomst willen vermijden, moeten we inzien dat niet het terrorisme maar een mislukking van de integratie het grootste gevaar is dat ons bedreigt.”

 

Een deskundige van formaat die realistisch is en dat in een ultra-politiek-correcte Vlaamse krant als De Standaard is heel bijzonder. Geniet u maar even van dit moment, en van de wijze woorden van Robert Skidelsky.