Opinie

Bonusquote: misdaad leren begrijpen dankzij ‘objectieve’ ANP-verslaggeving

01-01-2016 21:17

 

“Brandende auto’s rond oud en nieuw zijn in Frankrijk vooral in de problematische wijken een trend geworden. Vaak zijn het jongeren die daarmee protesteren tegen hun lot en zich uit frustratie afreageren op de maatschappij.”

 

Afgelopen jaarwisseling gingen in Frankrijk zo’n 800 auto’s in de fik. Volgens de Franse minister van binnenlandse zaken zo’n 14,5 procent minder dan de vorige jaarwisseling.

Tot zover de objectieve informatie en de relevante feiten via het ANP. Want daarna neemt een moralistische socioloog uit 1973 het over: auto’s in de fik steken gebeurt in ‘problematische wijken’ (wat zijn dat eigenlijk?) en een auto in de fik steken is geen misdaad maar ‘een protest tegen het lot van jongeren’ (kennelijk een noodlot, dat zal dan ook wel niet hun eigen schuld zijn, vast de schuld van de sociaal-economische omstandigheden). Verder is het in de fik steken van auto’s ‘frustratie afreageren op de maatschappij’. Dus het is niet rellen en de wet overtreden? Nee, gewoon wat frustratie afreageren. Een beetje hetzelfde als tegen een boksbal slaan als je woedend bent.

Tsja…boksbal, auto van een ander…wat is het verschil als je geen journalist bent maar moralist die ook nog eens zeker weet dat misdaad niet de schuld van anderen is?

Niet dat deze ongevraagde duiding feitelijk is, of ook maar een beetje onderbouwd met verslagen van ooggetuigen, reacties van experts, wetenschappelijk- of literatuuronderzoek danwel harde cijfers, maar kennelijk is het ook nog steeds aan de ‘objectieve’ journalisten om lekker subjectief het volk te even te vertellen hoe de wereld in elkaar steekt. Alsof dat volk niet zelf een mening kan vormen. Alsof dat volk daar om vraagt.

Stick to the facts! ANP is een persbureau, geen verheffingsorgaan van de PvdA of opinieblad.

Enfin, ook anno 2016 lijkt er weinig veranderd op de Titanic der oude media. Nouja, misschien dat ‘ie in 2016 gewoon eens een keer helemaal zinkt.