Media

TPO 2015 – Dit waren uw 15 favoriete artikelen

31-12-2015 14:05

In 2015 las u onze liveblogs gretig, de aanleiding was echter vaak een trieste. Ook columns, achtergrondverhalen, reportages en nieuws uit Den Haag en Brussel konden rekenen op uw waardering. Sterker, dit jaar gingen we meermaals over de magische grens van 1 miljoen unieke bezoekers per maand. DANKZIJ U! Maar wat las u verder graag? Dit waren uw 15 favoriete artikelen in 2015.

Nummer 1 –Niemand is naar Kos gevlucht omdat zijn leven gevaar liep

Reportage van Arnold Karskens op het Griekse Kos. Onderdeel van een serie reportages over het vluchtelingendrama. Zo bezocht hij ook Calais, Lesbos en maakte hij per opblaasboot een illegale oversteek van Turkije naar Griekenland.

Nummer 2 – Hoe Snoop Dogg duizenden Haarlemmers heeft genaaid

Rapper Snoop Dogg was in Nederland en TPO was erbij. Het bleek een deceptie. Ruben Munsterman schreef: “Mensen kijken elkaar aan alsof Tupac uit de dood is herrezen en nu Vader Jacob komt zingen. Rare vergelijking misschien, maar dat krijg je als je je vier uur lang stierlijk stoned verveelt. En hij? Hij staat daar maar achter zijn MacBook Air. We kijken verdwaasd voor ons uit – hopend dat er nog enige actie voorkomt uit de verzameling atomen dat achter de draaitafel staat. Kan ‘ie dan met zijn hand van die scratch-geluiden maken? Dan lijkt het nog wat. Nee, ook niet.”

Nummer 3 – Mitch Henriquez is niet vermoord

De dood van Mitch Henriquez hield Nederland in de greep en leidde tot rellen in de Haagse Schilderswijk. Het lijkt er op dat vijf agenten vervolgd zullen gaan worden voor de dood van de Arubaan. Rechtbankverslaggever Chris Klomp schreef een voorzichtige reconstructie.

Nummer 4 – Een Duitse zomer: hoe Angela Merkel de Bondsrepubliek én Europa verandert

TPO’s Wierd Duk gooide hoge ogen met deze longread over de bondskanselier, Duitsland en het vluchtelingendrama. U wilt meer Wierd? Hier storten!

Nummer 5 – De tien gelukkigste momenten van Thijs en Katja

De breuk tussen Katja Schuurman en Thijs Römer werd een heus ANP-persalarm.  Reden genoeg om hun gelukkigste momenten in beeld te reconstrueren.

Nummer 6 – Zeven redenen waarom de vluchtelingenstroom richting Europa er is én blijft

Tussen zijn reportages door heeft Karskens ook zijn ideeën over het vluchtelingenprobleem.

Nummer 7 – Kijk, Willem-Alexander bij de McDonalds

“De Mediacode is voor mietjes”, roept iemand hier op de gracht.

Nummer 8 – Foto’s reconstructie MH17 uitgelekt

Het MH17-dossier is een zwarte bladzijde in de vaderlandse geschiedenis. En toen gebeurde ook nog dit. Kamervragen waren het gevolg.

Nummer 9 – Tanja Nijmeijer ‘Ik ben niet getrouwd met het wapen’

Karskens vertrok naar Cuba en sprak daar de Nederlandse FARC-terroriste Tanja Nijmeijer. “Je moet het zo zien: de FARC is een politieke partij die op een gegeven moment de wapens heeft opgenomen omdat het niet anders kon. Maar we zijn niet getrouwd met de wapens. We kunnen die weer inleveren en doorgaan als politieke partij. Maar op dit moment is dat te riskant. Ik stel het me voor als een langdurig proces waarin continue stappen worden gedaan van onze kant en van de kant van de regering.” Ook nodigde ze Nederlandse politici uit om naar Cuba te komen. Twee hadden daar wel oren naar, zo bleek.

Nummer 10 – Ik ben bang voor de hoogleraar die onze westerse waarden verloochent

De koningin van het Nederlandse toneel Carine Crutzen las in één week een artikel over een hoogleraar die naakt in de openbare ruimte wil verbieden én een opiniestuk van iemand die vindt dat Nederland maar rekening moet houden met homohatende asielzoekers. Ze gaf een vlammend weerwoord. “Het is het schuiven en buigen dat me angst inboezemt, het toegeven aan onvrijheden ten koste van onze vrijheid. Tornen aan verworvenheden die terecht bevochten zijn, schreeuwt om opstand. Het niet durven staan voor westerse waarden uit angst anderen te kwetsen, is jezelf verloochenen.”

Nummer 11 – Extreem-linkse krant Parool: ‘Er is niks aan de hand, alles is pure vrede en tolerantie’

TPO’s hoofdredacteur Bert Brussen sloeg de grachtenfolder open en kon zijn ogen niet geloven: de voorpagina was ter beschikking gesteld aan de naar 1973 ruikende zure slootopinie van een voorheen nieuwsredacteur. Brussen: “De blinde paniek van de linkse zieners, drukinktalchemisten, journomoralisten en overige PvdA-stemmende shagrokers in hun vervallen en afgebladderde ivoren babyboomtorens der oude media spreken (-) boekdelen. Als de feiten en argumenten voor het solidaire multiculturele paradijs op zijn blijft alleen hardop dromen nog over. Dat wordt ook wel eens ‘psychose’ genoemd.”

Nummer 12 – Ernstig verwarde Edith Schippers gaat over lijken

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers bezuinigt hard op de psychiatrie. Dat leidt onder meer tot de opkomst van de ‘verwarde man’. Ervaringsdeskundige Sam Gerrits voorspelde reeds in 2011 dat het ‘gierend uit de hand zou lopen met de opvang’. Halverwege dit jaar volgde Gerrits een hoorzitting in de Tweede Kamer over het onderwerp en trok vervolgens een grimmige conclusie: Schippers speelt met mensenlevens.

Nummerrrrr 13 – Briefje van Jan: Aan Matthijs van Nieuwkerk

Jan Dijkgraaf kwam in oktober dit jaar aan boord bij TPO en schreef zich niemand en z’n moeder ontziend direct in de top 15 met zijn Briefjes van Jan. Best gelezen briefje was aan Matthijs van Nieuwkerk over zijn mislukte pop-up restaurant. “Je hebt in de loop der jaren samen met je wormvormig aanhangsel Dieuwke Wynia alleen maar ja-knikkers om je heen verzameld. Trouwe vazallen die, veelal tegen betaling, alles wat uit jouw koker komt met gejuich en applaus begroeten. En die gezamenlijk iedereen met kritiek op jou wegzetten als naargeestige, jaloerse, typisch Nederlandse zeikstralen.”

Nummer 14 – Bevrijd Vlinder, Storm en Minze van verantwoord ouderschap

Dieuwertje Kuijpers liet deze zomer met donderend geraas haar vuist op het bureau neerkomen en riep: en nou is het afgelopen met al die bezorgde ouders. “Papa’s en mama’s van nu: get over yourselves. Het control-freaken uit existentiële angst, daar bestaat tegenwoordig therapie voor. Het is oneerlijk om jouw notie van succes te halen uit een hysterisch perfecte opvoeding van je kinderen, puur omdat je bandje nooit is doorgebroken, je zelf nooit kunstenares in Parijs of succesvol NGO-meisje bent geworden. Je bent een ouder, en zou wijzer moeten zijn dan schoolplein-mechanismes zoals irrationele peer pressure en het pathetisch vliegen afvangen over “goed ouderschap”.” Uit onze statistieken blijkt dat 81 procent van de lezers van dit artikel zelf vader of moeder is. Heel goed, het #meenaarschool initiatief leidt sindsdien een zieltogend bestaan.

Nummer 15 – Martin Simek: ‘Sylvana Simons heeft een flater geslagen’

Best gelezen zwarte pieten-topic van het hele jaar. TPO sprak met Simek over het incident met Sylvana Simons.