Media & TV

Schokkend bewijs voor verregaande zelfcensuur in Nederlandse media

20-12-2015 22:01


shownieuws1

 

Kijk, snoeiharde zelfcensuur in Nederland. Keihard bewijs. Zwart op wit. Shownieuws (van SBS) censureert zichzelf door een foto van koning Willem A. niet te plaatsen. En Shownieuws is bepaald niet het enige medium. Reden: de ‘mediacode’. Een juridisch niet-bindende eenzijdige afspraak (lees: afgedwongen eis) van het koninklijk huis met de media dat er nooit foto’s van de koninklijke familie worden gepubliceerd behalve de foto’s die de koninklijke familie zelf in scene zet. Media die zich daar niet aan houden, en toch zomaar een foto publiceren, komen op de zwarte lijst (met een beetje pech worden ze ook veroordeeld voor ‘privacyschending’) en worden niet meer uitgenodigd voor de jaarlijkse in scene gezette fotomomentjeskitsch in de koninklijke tuinen, in Lech en die andere jaarlijkse inwisselbare fotomomentjes.

Heel veel media houden zich hieraan. Niet omdat ze de privacy van de koning zo respecteren, maar omdat ze zich vrijwillig laten chanteren door een steenrijke en machtige niet gekozen familie als hoofd van de staat die juist het ultieme onderwerp van journalistiek onderzoek en journalistieke kritiek zou moeten zijn.

Zo laf en bescheten is de Nederlandse media: journalisten die de waarheid niet vertellen in ruil voor wat speelgoed en een schouderklopje. Bange ambtenaren met een CAO die graag een lintje willen. Hoofdredacteuren die nog burgemeester van een middelgrote stad willen worden. Gewillige lakeien van de NOS.

Vraag uzelf af: hoe betrouwbaar is een medium dat bepaalde foto’s bewust niet publiceert uit angst een jaarlijks cadeautje mis te lopen? En wat zouden deze media allemaal nog meer weghouden? Hoeveel waarheid leveren deze media eigenlijk in, in ruil voor leuke reisjes, bijeenkomsten en zogenaamde primeurtjes? Hoeveel en hoe vaak wordt u eigenlijk bedrogen door deze media? Door wie laten deze ‘journalisten’ zich nog meer omkopen? Met wie werken ze nog meer samen? U weet het niet. Wat u niet ziet kunt u immers niet beoordelen.

Er is maar één oplossing: wantrouw alle media die zich aan deze mediacode houden zoveel mogelijk. Ze zijn de vijand van de waarheid, de vrije pers en de open democratie. Uw vijand.