Media & TV

Koninklijk Huis klaagde in 2012 tíjdens uitzending telefonisch over NOS Sportgala

15-12-2015 17:05

Artikel in NRC Handelsblad (Blendle-link) dinsdag over het Sportgala dat vandaag voor de 64ste keer wordt gehouden. De Oscar’s van de sportwereld waarin onder meer de Sportman van het Jaar wordt verkozen. Sinds 1998 wordt het evenement verzorgd door de NOS in samenwerking met sportkoepel NOC*NSF, waar koning Willem-Alexander tot 2013 als kroonprins Erelid van was. Wat blijkt nu: in 2012 belde het Koninklijk Huis nog tíjdens de uitzending om zich te beklagen over een satirisch filmpje met in de hoofdrol toen nog de Prins van Oranje en zijn moeder koningin Beatrix.

Toorn van de Troon

NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen kreeg naar eigen zeggen de Toorn van de Troon te verduren. Knipmessend en bevangen door hermelijnenkoorts riep hij de NOS ter verantwoording, het leidde tot frictie tussen de sportkoepel en de NOS. NRC: “Sindsdien is de de uitzending minder satirisch van aard.”

Het Staat Er Echt: Het Paleis belt als er iets op televisie te zien is dat de Koninklijke Familie niet leuk vindt. Nederland in de 21ste eeuw…

NRC

Het satirisch fragment – toegegeven, heel erg grappig is het niet – ziet u hier vanaf minuut 4.57.