Opinie

Policorwatch: Britse linkse haatmillennials lopen weg bij lezing Katie Hopkins

27-11-2015 10:35

 

Bovenstaand filmpje is het moment waarop zo’n vijftig studenten van de Britse Brunel University opstaan, enige tijd hun rug naar het panel op het podium draaien en vervolgens weglopen. Reden: één van de panelleden op het podium is Katie Hopkins, een omstreden Britse opiniemaakster, die kennelijk ‘de verkeerde mening’ heeft en dus geen enkel respect verdient, laat staan toehoorders die ook nog eens gaan luisteren naar wat ze heeft te zeggen, want dat zou zomaar op debat kunnen gaan lijken.

Hopkins is inmiddels wel wat gewend: als controversieel televisiehoofd en columniste (eerst voor The Sun), tegenwoordig voor Daily Mail, dat is een soort van Telegraaf maar dan een graadje erger dus per definitie een haatobject voor policor zelfingenomen hoogopgeleid Groot-Britannië, krijgt ze per strekkende column bakken met stront over zich heen. Inclusief zeer ernstige bedreigingen.

Neo-fascisme

Voor haar was het blaartrekkende neo-fascistische gedrag van deze verwende studenten weinig meer dan dagelijks werk maar ze schreef er gelukkig wel een goede column over. In The Daily Mail vraagt ze zich af of studenten tegenwoordig vooral wordt geleerd wat ze moeten denken inplaats van hoe ze moeten denken.

Daar heeft ze een punt, want uitgerekend op een universiteit zou je mogen verwachten dat studenten door het uitwisselen van ideeën en gedachten, dus door een vrij en open debat, hun gedachten vormen. En niet hun gedachten al hebben vaststaan zodat ze alleen nog maar iedereen met andere gedachten het zwijgen op hoeven te leggen.

Vrije uitwisseling van gedachten

Dit soort linkse, alleshatende studentenactivisten (in Nederland zitten ze vooral in Amsterdam en staan ze bekend om hun criminele gedrag zoals het kraken van vastgoed) vormen godzijdank niet de meerderheid op universiteiten. De meerderheid van de studenten vindt helemaal niets (in dit geval van Hopkins) en gaat dus ook niet naar zo’n lezing.

Maar het feit dat hun vijandelijke non-academische gedrag openlijk wordt aangemoedigd door nota bene een hoogleraar van de universiteit (zie screenshots onderaan dit artikel) maakt deze minirel beangstigend. Als ook hoogleraren menen dat gedachten niet langer vrij zijn en dat mensen met een andere mening het aanhoren niet langer waard zijn, voorspelt dat weinig goeds over de toekomst van het academisch onderwijs en de vrije wetenschapsbeoefening.

Terwijl juist dat laatste toch gebaat is bij de vrije uitwisseling van gedachten.

 

Screen Shot 2015-11-27 at 10.28.13 Screen Shot 2015-11-27 at 10.26.42