Achtergrond

Leden subsidiecommissie Stichting Democratie & Media deelden geld uit aan eigen club

26-11-2015 11:18

 

‘Stichting Democratie & Media sluit in de eigen criteria steunverlening aan initiatieven met een primair politieke en religieuze doelstelling nadrukkelijk uit’

 

Stichting Democratie & Media (SDM) beschouwt zichzelf als geestelijk erfgenaam van verzetskrant Het Parool. De stichting is aandeelhouder in Belgisch/Nederlandse mediabedrijven en gebruikt haar vermogen “om te investeren in onafhankelijke, kritische media en in een sterke, integere democratische rechtsstaat”.

Met die achtergrond is het verrassend dat SDM subsidie verleent aan Stop Racisme en Uitsluiting, een platform van (extreem-) linkse organisaties dat een groot deel van de Joodse gemeenschap al jaren schoffeert door de herdenking van de Kristallnacht voor politieke doeleinden te kapen.

SDM negeert vragen hierover en geeft geen overtuigende uitleg over deze subsidie. Een zoektocht naar meer informatie leidt tot de ontdekking dat enkele betrokkenen twee petten tegelijk dragen. Ze delen geld uit aan organisaties waarbij ze zelf zijn betrokken. De schijn van belangenverstrengeling bij een organisatie die op de bres zegt te staan voor een sterke, integere democratische rechtsstaat.

 

De Stichting Democratie & Media (SDM) heeft in 2013 subsidie verleend aan twee organisaties, die een directe band hebben met leden van de eigen subsidiecommissie.

Volgens het Jaarverslag 2013, dat kan worden gedownload van de SDM-website (pdf), ontving Stichting Een Ander Joods Geluid (EAJG), een actiegroep van Nederlandse Joden die kritisch staan tegenover het Israëlische beleid in de bezette Palestijnse gebieden, dat jaar een subsidie van 7.500 euro voor de organisatie van een symposium.

Palestine Link

De organisatie Stichting Palestine Link ontving een SDM-bijdrage van 12.000 euro voor een Nederlands onderzoek naar het Israëlische detentiebeleid van Palestijnse kinderen. Dit onderzoek, zo staat in het SDM-jaarverslag, werd uitgevoerd samen met Stichting Gate 48. Palestine Link and Gate 48 zijn organisaties van in Nederland wonende Palestijnen en Israëliërs die zich niet kunnen vinden in de Israëlische koers ten aanzien van de Palestijnen.

Volgens het jaarverslag (blz. 9) kwam de subsidiecommissie in 2013 zes maal bijeen. Voorzitter van de commissie was Marjan Sax, die in 2013 tevens bestuurslid was van Democratie & Media. Secretaris was Pat Beerman, die als hoofd van het SDM-bureau belast was met de administratieve afhandeling van de lopende subsidies. Het derde lid was journaliste en rechtsfilosofe Heikelien Verrijn Stuart, die in 2013 SDM-bestuurslid was en tegenwoordig deel uitmaakt van de Raad van Toezicht.

Volgens de website van EAJG is Sax lid van het comité van aanbeveling. Het betreffende bericht is in juli 2013 geplaatst.

De website van Palestine Link meldt dat Verrijn Stuart lid is van het comité van aanbeveling van deze organisatie. Verrijn Stuart was al in 2013 betrokken bij Palestine Link, want in dat jaar wordt zij als lid van het comité van aanbeveling genoemd in een rapport (pdf) van NGO Monitor. (In datzelfde comité van aanbeveling zit overigens Palestina-activiste Anja Meulenbelt, een drijvende kracht achter de herdenkingen van de Kristallnacht).

SDM-bestuursleden, tevens leden van de subsidiecommissie, hebben in 2013 dus organisaties begunstigd waarin ze zelf een prominente rol spelen. Overigens kon EAJG zich ook in andere jaren verheugen in financiële steun van SDM.

Meerjarige subsidie

Op de SDM-subsidielijst 2014 (pdf) staat een meerjarige subsidie (tussen de 10.000 en 25.000 euro) voor EAJG in de vorm van “organisatiesteun” in de kader van het “maatschappelijk debat”. EAJG zelf meldt op haar website: “De activiteiten worden mede financieel ondersteund door Stichting Democratie en Media.”

Uit het weblog van Meulenbelt blijkt dat SDM bijvoorbeeld in 2011 subsidie verleende aan een bijeenkomst, die eerder genoemde stichting Gate 48 samen met EAJG en universitair cultureel centrum CREA organiseerde over gedetineerde Palestijnse kinderen.

Op de website van Palestine Link verscheen in 2012 de aankondiging een debatavond over de economische gevolgen van de bezetting van de Palestijnse gebieden door Israël, die tot stand kwam met steun van SDM. Naast een gastspreker uit Israël waren er sprekers van Palestine Link en Gate 48. Organisator was Gate 48 in samenwerking met onder anderen CREA en EAJG.

Haneen Zoabi

Gate 48 en Palestine Link waren ook betrokken bij de komst naar Nederland van het Knesset-lid Haneen Zoabi, de omstreden spreekster op 8 november tijdens de Kristallnacht-herdenking van het Platform Stop Racisme en Uitsluiting. De volgende dag organiseerden Gate 48 en Palestine Link gezamenlijk een lezing door Zoabi bij CREA Amsterdam.

De verwevenheid tussen leden van de SDM-subsidiecommissie en gesubsidieerde organisaties roept extra vragen op rond de recente financiële steun aan de herdenking van het Platform Stop Racisme en Uitsluiting.

SDM sluit in de eigen criteria steunverlening aan initiatieven met een primair politieke en religieuze doelstelling nadrukkelijk uit. Daarom is het een raadsel waarom een politieke beweging als EAJG zich in de steun van SDM mag verheugen. Even verbazingwekkend is dat de eigen criteria evenmin zijn aangehouden bij de Kristallnacht-herdenking. Immers, dat was een bijeenkomst met een politicus uit Israël (Zoabi) als spreekster op uitnodiging van een platform waarin politieke organisaties (Internationale Socialisten, EAJG) een prominente rol spelen.

Geen antwoord van Nienke Venema

De afgelopen tijd heb ik over die herdenking diverse vragen gesteld aan Nienke Venema, directeur van Democratie & Media. Zoals u hier kunt lezen, kreeg ik geen antwoord, alleen een verwijzing naar een nietszeggend websitebericht. Venema kan niet goed uitleggen waarom Democratie en Media met zijn Parool-verzetsverleden tegen antisemitisme steun gaf aan een politiek platform, dat nota bene organisaties in de gelederen duldt die bij andere gelegenheden nauw samenwerkten met de antisemitische Arabisch-Europese Liga (AEL) en nadrukkelijk hebben geflirt met de antisemitische terreurbeweging Hamas.

Maar misschien is transparantie te veel gevraagd van een stichting die geld uitdeelt aan organisaties waarin de uitdelers zelf actief zijn.

 

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de website van Carel Brendel.

 

Lees alle artikelen over Stichting Democratie en Media.