Opinie

Bonusquote: ‘Slachtofferdenken is de beste brandstof voor wrok en haat’

26-11-2015 21:47

 

“Terwijl het fundamentalisme in islamitische landen groeide, heeft men in Europa de instroom nooit willen verminderen.

Toch lijkt het alsof de media en de politiek de werkelijkheid alleen kunnen zien door een sociaal-economische bril. Men gaat onverdroten verder met het verspreiden van de leugen dat sociale wanhoop de voedingsbodem van terreur vormt. Wij zouden in de problemen zijn omdat we te weinig hebben gedaan aan het bestrijden van achterstanden, het zou dus eigenlijk ook aan onszelf liggen

Voortdurend is gezegd dat immigranten het slachtoffer zijn van westerlingen. Daardoor kregen veel allochtonen het idee dat ze niet zelf verantwoordelijk zijn voor hun lot. Dit slachtofferdenken is de beste brandstof voor wrok en haat. Bij elk probleem — werkloosheid, criminaliteit of geweldsuitbarstingen — haastten journalisten, politici en sociale wetenschappers zich om de Franse samenleving de schuld te geven. Door steeds te hameren op discriminatie en uitsluiting is bij een deel van de moslimjeugd behoefte aan wraak ontstaan.”

 

U las wijsheden van de Franse integratiedeskundige Malika Sorel-Sutter. Zij publiceerde onlangs een boek met de titel: De ontbinding van Frankrijk. Een veelzeggende titel. Interview in het FD.