Media & TV

Dagblad Metro censureert column Ebru Umar niet

24-11-2015 14:53

Update: Volgens Ebru Umar heeft Metro zelf niks aangepast maar heeft ze ‘meerdere versies gestuurd’. De versie die op papier werd afgedrukt was een andere versie dan die online werd gepubliceerd, aldus Umar.

 

Een column van Ebru Umar dinsdag in het papieren dagblad Metro was dusdanig schokkend dat de Metro-hoofdredactie het noodzakelijk vond enige vorm van censuur toe te passen in de online versie van deze column. In de originele column vergeleek Umar de directie van het Amsterdamse openbaarvervoersbedrijf GVB met leden van ‘ISIS’.

Umar kwam tot deze  vergelijking nadat ze in een GVB-tram getuige was van het klassiek Amsterdamse lompe en beslist klantonvriendelijke klantenhaatgedrag waar het GVB internationaal bekend om staat (naast dat het bekend staat om het opheffen van vrijwel alle belagrijke haltes en lijnen en het onbetaalbaar maken van een rtije in te kleine en propvolle stokoude trams en metro’s die zelden tot nooit volgens schema rijden).

In haar column schreef Umar vervolgens:

 

“Het lijkt me in deze tijden geruststellend om te weten Alexandra, Ellen, Inge, Marie Christine en uiteraard Karel van Gils en Tom Middelkoop, dat jullie een probleemloze carrièreswitch kunnen maken naar IS. Ook dáár zijn ze dol op regels.”

 

Maar in de online versie staat nu slechts nog:

 

“Het lijkt me in deze tijden geruststellend om te weten Alexandra, Ellen, Inge, Marie Christine en uiteraard Karel van Gils en Tom Middelkoop. Jullie kunnen altijd nog een probleemloze carrière switch maken naar clubjes waar ze óók dol op regels zijn.”

 

Metro kwam eerder in opspraak na het censureren van een columnist. Eerder werd al eens een complete column van Luuk Koelman verwijderd, nadat hij een satirisch bedoelde brief uit naam van Mariska de Haas had geschreven.

Drukke tijd voor policors

De bange hoofdredacteuren en policor beslissingmakers hebben het sowieso druk deze tijd. Zo censureerde Comedy Central onlangs een scene uit South Park omdat de scene te kwetsend zou zijn zo vlak na de aanslagen in Parijs en haalde de Belastingdienst een spotje van de buis omdat het woord ‘afscheid’ misschien ook wel te kwetsend zou zijn zo vlak na de aanslagen in Parijs.

Het regende overigens ook de afgelopen dagen, en dat is best wel kwetsend zo vlak na de aanslagen in Parijs. Het woord ‘Parijs’ is trouwens ook best wel kwetsend zo vlak na de aanslagen in Parijs, om nog maar te zwijgen over een ‘belastingaanslag’ (OEI!) zo vlak na de aanslagen in Parijs.

Maargoed, wij zijn gelukkig Metro, Comedy Central of de Belastingdienst niet.