Media & TV

Duitse papieren Joop.nl ‘Bild’ schandpaalt mensen die hun vrije mening uiten op Facebook

20-10-2015 10:48

De Duitse tabloid Bild, het grootse blad van Duitsland en zo’n beetje het invloedrijkste van Europa, heeft screenshots van Facebook-comments van boze Duitse burgers gepubliceerd. Met profielfoto en volledige naam en toenaam. De boze Duitse burgers in kwestie laten allen op geheel eigen wijze weten niet blij te zijn met de komst van vluchtelingen, en dat mag dus niet van Bild.

Volgens Bild gaat het om ‘een vorm van open haat die we nog nooit eerder in Duitsland hebben gezien. Haat tegen buitenlanders, journalisten, politici en artiesten’ en ‘kan deze haat alleen maar tot geweld leiden’.

‘Aanklager, u kunt het nu overnemen’

Bild schrijft dat ‘de grenzen van vrijheid van meningsuiting en satire al lang overschreden zijn’ en dat het nu soms gaat om ‘het oproepen tot moord’.
“Bild vindt het nu genoeg: we nagelen de haters aan de schandpaal! Meneer de aanklager, u kunt het overnemen!”, aldus Bild.

Maar in de afgedrukte screenshots gaat het lang niet altijd om ‘oproepen tot geweld’ of zelfs maar om strafbare uitingen zoals haatzaaien. Vaak gaat het om mensen die, weliswaar in politiek-incorrecte termen, laten weten niet te zitten wachten op vluchtelingen of moslims. Daar kun je van alles van vinden, maar strafbaar of oproepen tot geweld is het niet.

Niet strafbaar

Zo schrijft één van de ‘geschandpaalde’ Facebookers: “In geen enkel ander land worden deserteurs, misdadigers en terroristen zo welkom ontvangen als in Duitsland.”

Een andere Facebooker schrijft: “Als het een moslim in een gastland niet bevalt, kan hij ook weer teruggaan. Dan is iedereen tevreden.”

 

Screen Shot 2015-10-20 at 10.17.33

 

Sommigen van de Facebookers lijken überhaupt niets kwetsends te schrijven, maar het alleen niet eens te zijn met de visie van Bild. Zo schrijft iemand, die door Bild op NPO-achtige wijze wordt geschandpaalt: “En dan zijn er jokers die in alle ernst geloven in integratie van muzelmannen (moslims, BB). Die zullen nooit integreren, laat staan assimileren.”

 

Screen Shot 2015-10-20 at 10.37.59

 

Maar er zijn ook comments die inderdaad nogal strafbaar lijken. Zo wenst iemand dat alle vluchtelingen naar “Auschwitz of Buchenwald gaan, daar is nog plaats zat, alleen de ovens moeten we nog aansteken”.

Een ander laat weten dat zijn “grootvader een ideale methode had om met medelanders om te gaan maar helaas iSS deze mthode uit de mode geraakt”.

 

Screen Shot 2015-10-20 at 10.39.01

 

Juridische stappen tegen Facebook

Deze rancuneuze Joop.nl-actie van Bild komt niet bepaald uit het niets. In Duitsland is al lange tijd grote weerstand tegen de grondwettelijke mogelijkheid tot vrije meningsuiting via Facebook. Na meerdere malen Facebook te hebben opgeroepen zaak te maken van racistische en discriminerende uitingen wil de Duitse overheid nu zelfs juridische stappen ondernemen tegen de Facebook-top. Facebook zou te weinig doen om haatzaaien te voorkomen.

Sinds een rechts-extremist een aanslag pleegde op de kandidaat-burgemeester van Keulen liggen vrijwel alle organisaties die zich openlijk uitspreken tegen de vluchtelingenstroom in het algemeen en de islam in het bijzonder onder vuur. De anti-islambeweging Pegida werd afgelopen dagen fel veroordeeld door onder anderen de Duitse minister van Binnenlandse Zaken en de in Duitsland populaire populistische partij Aternative für Deutschland wordt gezien als voedingsbodem voor extreem-rechts geweld en haat tegen buitenlanders.

Pegida

Dat de spanningen over dit onderwerp steeds verder oplopen werd maandagavond duidelijk in Dresden. Daar vierde Pegida met 20.000 man hun éénjarig bestaan. 1000 agenten moesten worden opgetrommeld en zeker 15.000 tegendemonstranten kwamen opdagen om het Pegida-feestje te verzieken.

Eén aanhanger van Pegida raaktze zwaargewond nadat hij door tegendemonstranten in elkaar werd geslagen en er braken op diverse plaatsen rellen uit. Ook zouden er allochtonen in elkaar zijn geslagen door aanhangers van Pegida.