Media & TV

ANP interviewt moralist die via Volkskrant-advertentie Wilders vertelt wat Wilders allemaal moet

19-10-2015 15:53

De telefoon van Rob Geurst blijft maandag maar gaan. De ondernemer uit Den Haag deed maandag in een advertentie op de voorpagina van de Volkskrant een oproep aan PVV-leider Geert Wilders om samen te werken met anderen. Ook moet Wilders ophouden Nederland proberen te verdelen, zo schreef Geurst als “partijloze bezorgde burger”. Het ANP stelde Geurst enkele vragen over zijn opvallende advertentie.

Vanwaar deze oproep?

“Het was een optelsom. Meneer Wilders schreeuwt en komt niet met oplossingen. Hij roept op tot verzet, maar het is bijna: pleeg verzet. In de politiek moet je samenwerken als je iets wilt bereiken, zeker als je geen meerderheid hebt. Als je dat niet wil, ga dan wat anders doen. Ook voor de mensen die achter hem staan, bereikt hij niets. Dat doet pijn om te zien.”

U heeft ervoor gekozen om uw naam onder de advertentie te zetten. Bent u niet bang voor boze reacties?

“Er wordt anoniem al zoveel geschreven op internet. En nu kan Wilders direct zien dat het niet van ‘zijn linkse vijanden’ komt, maar gewoon van een burger uit Den Haag die zich zorgen maakt. In sommige dingen ben ik misschien wat meer rechts denkend en in andere dingen wat meer links. Ik probeer gewoon een weldenkend mens te zijn.”

Een ingezonden brief was ook een optie geweest, en had u een hoop geld bespaard.

“Ingezonden brieven zie je zoveel, en wie leest die? En het zijn altijd ook voor-of tegenstanders die die brieven schrijven. Ik voel me al langere tijd machteloos en heb de oplossing voor veel problemen ook niet. Maar volgens mij hebben we met z’n allen enorm behoefte aan de middenweg. Ik heb nu al meer bereikt dan ik vooraf dacht.”

Hoe zijn de reacties tot dusverre?

“Ik heb een aannemersbedrijf. Vooraf heb ik niemand gezegd dat ik de advertentie zou plaatsen, ook mijn vrouw niet. Op mijn werk zei ik: ‘Jullie zullen er wel om lachen en denken: wat is die Rob een mafkees.’ Maar ik heb veel positieve reacties gehad. Een van de medewerkers waarvan ik het totaal niet had verwacht, zei: ‘Rob, je bent een held.’ Ik heb ook een mail gekregen van iemand die schreef dat Wilders in veel dingen gelijk heeft. Maar die persoon heb ik geantwoord en gezegd dat het mij om iets heel anders gaat, en dat hij de advertentie nog maar eens moet lezen.”

Heeft Wilders zelf al gereageerd?

“Nee, nog niet. En ik verwacht ook niet dat dat gebeurt. Al zou het wel mooi zijn natuurlijk.”

Anp