Media

Griekse cartoonist hangt gevangenisstraf boven het hoofd

08-10-2015 18:09

Een op het eerste oog onschuldig Facebook-bericht dreigt voor de Griekse cartoonist Spiros Derveniotis grote gevolgen te krijgen. Hem hangt een dwangsom van één miljoen euro of een gevangenisstraf voor smaad boven het hoofd.

In zijn post trok hij de onafhankelijkheid van de gratis krant Athens Voice in twijfel. Hij schreef daarin over een reportage van die krant over de ‘sexy looks’ van de dochter van Nikolaos Michaloliakos, leider van het neofascistische Gouden Dageraad, die zelf ook actief is binnen die partij. Derveniotis hintte er via Facebook op dat de krant zich zou laten betalen voor dit soort artikelen.

De krant reageerde daarop met grof geschut. Als de tekenaar zijn aantijgingen niet terug trok, stond in een krantenartikel te lezen, riskeerde hij een dwangsom van één miljoen euro of een gevangenisstraf wegens smaad, schreef een redacteur van die krant in een artikel. Via sociale media regent het inmiddels steunbetuigingen aan het adres van Derveniotis. De krant Athens Voice wierp zich de afgelopen jaren op als vrije stem in het Griekse medialandschap. De krant positioneert zichzelf als neutraal maar eurokritisch. In november vorig jaar was de krant nog het doelwit van brandstichting door een anarchistische groep, die de Griekse media ervan betichtten een ‘apolitieke massa’ te scheppen. Derveniotis ontwierp in het verleden wel eens de cover van het blad.

Cartoonist Spiros Derveniotis werkt momenteel samen met het Nederlandse platform voor onderzoeksjournalistiek Yournalism. Samen crowdfunden zij om een cartoonserie over het dagelijks leven in het hedendaagse Griekenland te kunnen maken.