Opinie

Volkskrantbrief: ‘Waarom ik bang ben voor Wilders’

07-10-2015 18:37

Brief in de Volkskrant, woensdag 7 oktober 2015:
Screen Shot 2015-10-07 at 17.26.34
Screen Shot 2015-10-07 at 17.26.42
Screen Shot 2015-10-07 at 17.26.49

 

Bron.

Brief op TPO.nl, woensdag 7 oktober 2015:

Zaterdag was ik getuige van de komst van een links, ‘sociaal’ politicus naar een provinciestad. Bij het stationsplein stond een klein groepje mensen die zijn komst met gejuich begroetten. Ik stond daar ook met een klein pamflet waarop stond ‘Waarom ben ik banger voor de linkse leider en zijn volgers dan voor rechts realisme of zogenaamd populisme?’ Hij is fervent voorstander van het vrije woord. Op dit punt ben ik het volledig met hem eens.

Zijn sympathisanten denken daar blijkbaar heel anders over. Het werd mij door verschillende mensen onmogelijk gemaakt om mijn protest onder de aandacht te brengen. Mijn tekst werd bedekt door pamfletten van zijn linkse partij. Op één ervan stond een afbeelding van mijn hoofd met daaronder de tekst ‘Nederlandse Mussolini’. Jammer en een beetje zielig, maar daar lig ik niet wakker van.

Wat ik enger vond, is dat ik in de 50 meter die ik met hem meeliep werd lastig gevallen door mensen die van mening waren dat ik de ‘nieuwe Hitler’ was, dan wel een ‘Hitler junior’ die moest worden doodgeschoten en meer van dat soort misselijkmakende opmerkingen. Een man zei tegen zijn zoontje: ‘Kijk jongen, deze lul zorgt er voor dat jij straks geen uitkering meer krijgt als je ziek bent.’ Daar achteraan kwam een vergelijking over het lot van Anne Frank ‘hier nog geen zestig meter vandaan’. Tot slot werd mijn pamflet uit mijn handen gepakt en verscheurd.

Is dit het ‘sociale’ wat hij voorstaat? Is dit wat hij van zijn achterban verwacht? Zou hij zijn verhaal niet meer moeten nuanceren opdat de mensen die op hem stemmen niet worden gevoed met angst maar met realiteitszin? Hoeveel van zijn volgelingen hebben zelf in een multiculturele afbraakbuurt gewoond, als winkelier gewerkt en meerdere overvallen overleefd?

Als ik me onveilig voel in mijn eigen stad, en er straks iets met mij gebeurt, komt dat niet doordat er ‘een extreem-rechtse populistische wind waait’ maar door zijn achterban.

Pim Fortuyn, inwoner van Rotterdam