Media & TV

Grote #OPHEF! vanwege satire op Duitse publieke omroep want ‘islamofobie’

06-10-2015 14:31

Falls Sie mehr Informationen zu den Themen der heutigen Sendung haben möchten – besuchen Sie uns doch auf unserer…

Posted by Bericht aus Berlin on Sunday, October 4, 2015

 

Grote collectieve morele #OPHEF! nadat de Duitse publieke omroep ARD het had gewaagd om satire te bedrijven met Angela Merkel in de hoofdrol. In het programma Bericht aus Berlin was een fotomontage te zien met daarin Angela Merkel geheel gehuld in chador en op de achtergrond de Reichstag voorzien van twee minaretten. En dat mag dus niet, want dat is ‘islamofobe propaganda’ aldus moraalridders en het Legioen van Fatsoen in Duitsland en ver daarbuiten.

Duitsland is, ook als het om satire gaat, vele malen politiek correcter dan Nederland. De meeste media aldaar denken er niet over realistisch verslag te doen van de vluchtelingenproblematiek omdat zulks ‘koren op de molen is voor extreem rechts en de populisten in de kaart speelt’.
Uiteraard was deze kritiek ook ditmaal weer te horen.

Dodelijk: uitleggen en verantwoorden

Treurig genoeg zagen de makers van Bericht aus Berlin zich genoodzaakt hun satire uit te leggen en te verantwoorden tegenover het briesende goedvolk, iets wat in Nederland alleen voorkomt als Daphne Bunskoek een kwetsende grap maakt over de slavernij en een door Vara-leden betaalde haat- en lastersite haar middels aangezwengelde intimidatie tot excuses dwingt.

Overigens hebben de programmamakers van Bericht aus Berlin geen excuses gemaakt voor hun grondwettelijke recht op het maken van satire. Wel hebben ze uitgelegd dat satire nou eenmaal scherp kan zijn en dat ze zich beslist niet kunnen vinden in de beschuldiging van ‘islamofobe propaganda’.

Vara-website

Ook in Nederland was er ophef over de ARD-satire. De publieke omroep Vara, groot geworden door het uitzenden van vooral christenen en rechtse mensen kwetsende satire, grof cabaret en andere afzeikhumor ten koste van anderen (maar dan is dat vrijheid van meningsuiting), laat via internet weten erg ‘geschokt’ te zijn over deze ‘islamofobie’-satire.