Volkskrant jokkebrokt na foutje, en dat is cultuur

05-10-2015 12:37

Fouten maakt iedereen, ook journalisten. Maar ze jokken erover of verhullen dat liever dan toe te geven. En rectificeren zelden ruimhartig. Dat is even jammer als onnodig.

In de Volkskrant op papier maandagmorgen schrijft Martijn van Calmthout over de kansen bij de Britse gokhuizen van mogelijke winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede:

 

“Op de lijst staan behalve de paus ook de makers van de Russische oppositiekrant Novaya Gazeta, de Amerikaanse Wikileaks-voorman Edward Snowden, VN-secretaris generaal Ban Ki-moon en klokkenluider Chelsea – voorheen Bradley – Manning, eveneens Wikileaks. Komende vrijdagochtend maakt het Nobelprijscomité de keus van het Noorse parlement bekend, na een geheime stemming. Interessant is dat Zweden een uitleveringsverzoek heeft lopen voor Snowden, die in Londen in de Venezolaanse ambassade zit ondergedoken.”

 

De ‘rectificatie’

Snowden zit in Moskou, niet in Londen. Assange zit in de Venezolaanse ambassade in Londen.
Foutje, kan gebeuren. Maar corrigeer je dan ruiterlijk? Niet bij de Volkskrant.

Op de site heeft de Volkskrant dit maandagochtend als volgt rechtgezet, zonder te vermelden dat het fout staat in de krant:

 

“Bij de Britse gokhuizen Betsson en Ladbrokes doen zij respectievelijk 6,5 en 7 tegen één. Op de lijst staan behalve de paus ook de makers van de Russische oppositiekrant Novaya Gazeta, de Amerikaanse Wikileaks-voorman Julian Assange, VN-secretaris generaal Ban Ki-moon en klokkenluider Chelsea – voorheen Bradley – Manning, eveneens Wikileaks.Komende vrijdagochtend maakt het Nobelprijscomité de keus van het
Noorse parlement bekend, na een geheime stemming. Interessant is dat Zweden een uitleveringsverzoek heeft lopen voor Assange, die in Londen in de Venezolaanse ambassade zit ondergedoken.”

 

Nobelprijs voor de Vrede

Wie is nu kanshebber voor de Nobelprijs volgens de gokhuizen en andere glazen bol exploitanten? Snowden of Assange? Kijk even mee…

De namen die de Volkskrant noemt als kanshebbers zijn keurig overgenomen (zonder bronvermelding): paus Franciscus; de Ethiopische priester Mussie Zerai; de Congolese mensenrechtenactivist Dennis Mukwege; de makers van de Russische oppositiekrant Novaya Gazeta. Die bronnen noemen ook Angela Merkel als grote of zelfs grootste kanshebber, maar de Volkskrant negeert die.

Echter, terug bij de les: is nu Assange of Snowden een kanshebber volgens de gokkers? Ladbrokes: Snowden en Chelsea Manning (een eerdere bron van Wikileaks) niet Assange; Bettson/Betsafe: Snowden; Noorse bronnen: Snowden; Huffington Post: Snowden; Prio: Geen van beiden.

Jokken in duplo

Dit jokken in duplo door de Volkskrant is geen toeval, maar cultuur in ons barre land. Zoals zo vaak vastgesteld op Leugens.nl: degenen die fouten maken, jokken of liegen doen dat liever nog een tweede keer dan dat ze direct ruiterlijk bekennen dat ze ernaast zitten. Ik vind het bewonderenswaardig dat journalisten onder de enorme werkdruk relatief weinig fouten maken. Maar verwerpelijk dat ze bij aantoonbare fouten zo kleinzielig reageren. Doet het zo’n pijn?

Rectificeren doen kranten bij voorkeur in een hoekje van de krant, maar nimmer op dezelfde plaats in dezelfde omvang als de fout. Alleen de Ombudsvrouw (m/v) pakt wat groter uit, maar meer over (ethische) disputen dan over fouten. Zelden gaan redacties (zoals Trouw bij Ramesar) diep door het stof.

Van Calmthout is wetenschapsjournalist. Zijn redactie maakt sinds enige tijd in de zaterdagbijlage extra ruimte vrij om nonsens te bestrijden…