Opinie

Bonusquote: iemand met verstand van zaken die het Marokkanenprobleem benoemt

04-10-2015 20:47

 

“Ruim twintig jaar later kan ik de proef op de som nemen. Een belangrijk deel van de Marokkaanse mannen die ik toen volgde is nog steeds crimineel of hangt aan het infuus van de verzorgingsstaat. Sommigen zijn schizofreen geworden. Dit is een serieus maatschappelijk probleem, want er komen nog steeds jonge criminelen bij. In 2009 stonden twee op de drie Marokkaans-Nederlandse jongemannen tussen 12 en 24 jaar als verdachte geregistreerd bij de politie.

De grote criminaliteit, de overlast op straat en het gewelddadige fundamentalisme komen allemaal uit dezelfde bron. Een pijnlijk onderwerp, maar de problemen moeten bespreekbaar worden gemaakt, anders blijven ze maar voortwoekeren en rotten in hun eigen beschermende cocon.

Voor de Marokkaanse gemeenschap telt de goede naam en eer van de familie, de waarheid is daaraan ondergeschikt. Dat is een belangrijke reden waarom Marokkaanse verdachten (bijna) altijd ontkennen.

Drie decennia beleid inzake Marokkaanse probleemjongeren heeft geleid tot een breed veld van welzijnsorganisaties, straat- en gezinscoaches, een nieuwe aanpak van de reclassering, integratiespecialisten, gespecialiseerde psychiaters, psychologen, strafrechtadvocaten, en nog veel meer.

En hoe zit het tussen de Marokkaanse jongens onderling? Daar heersen de competitieve sfeer en het tomeloze individualisme. Dat is niet strijdig met het collectivisme. Besodemieteren, op oneerlijke wijze elkaar de loef afsteken, negatieve roddel en kwaadsprekerij, alles is geoorloofd. […] In de ogen van veel jonge criminelen loont de criminaliteit. Nog steeds.”

 

Tsja. Wat zullen we eens zeggen? Hans Werdemöller in het Parool heeft er én verstand van én hij spreekt waarheden over een ‘Marokkanenprobleem’ die inmiddels al twintig jaar als waarheden gelden maar al twinig jaar verboden zijn te benoemen.

Vandaar dat ook Hans Werdemöller de komende dagen op verschillige en berokken linkse wijze kapot gemaakt zal worden, want dit soort van realisme (dat ook nog eens koren op de molen is van Geert Wilders, weet uw wel) mág helemaal niet worden opgeschreven, laat staan in het extreemlinkse bellenblaaskrantje Parool, PvdA-blad en tevens ‘oud-verzetsblad’ (lees: communistisch haten van alles wat niet links genoeg is).

Wij wensen Hans Werdemöller dan ook heel veel succes met de tsunami van onversneden haat die de komende dagen middels tegenstukken vol ad hominems en verzonnen ingezonden haatbrieven in het Parool en via zijn mail danwel Twitter over hem haen zal rollen.

Twintig jaar geleden mocht je geen Marokkanenprobleem benoemen, nu nog steeds niet. Simpel. Leer ons wat dat betreft ‘fatsoenlijk’ Parool-lezend Nederland kennen.

P.S.

Zondagleestip, ook over het ‘Marokkanenprobleem’, inclusief oplossingen door sherrif Ahmed Marcouch (PvdA) in een ontluisterende politie biografie van Marcouch, exclusief vor TPO.nl geschreven door Paul Anderson Toussaint. (Gratis te lezen in veel delen of voor een paar euro te downloaden als eBook.)