Opinie

Bonusquote: Volkskrant – ‘Onder vluchtelingen zijn veel religieuze fanatici’

01-10-2015 12:01

 

“Max Klingberg (45), Midden-Oostendeskundige werkt al vijftien jaar met vluchtelingen, zowel in Duitsland als in de regio. Hij vindt dat de Duitsers realistisch moeten zijn. ‘Wij, mensen die professioneel of vrijwillig helpen in asielzoekerscentra, maar ook politici, moeten van het idee af dat alle vluchtelingen mensenrechtenactivisten zijn.’

De vluchtelingen hoopten in Duitsland snel een huis en werk te vinden, maar in plaats daarvan zitten ze vaak al een half jaar in een overvol centrum, vaak in het ongewisse over of ze mogen blijven of niet. Groepen als Roma en Albanezen weten na een poosje wel dat ze geen kans maken om te blijven, wat hun frustratie vergroot.

Onder vluchtelingen zijn nu eenmaal veel religieuze fanatici, maar bijvoorbeeld ook mensen die het cultureel volstrekt normaal vinden om hun vrouw te slaan. Ik stond er laatst bij toen een Pakistaanse man zijn vrouw sloeg. Toen ik er wat van zei begon die man tegen mij te tieren, waar ik me wel niet mee bemoeide: zijn vrouw was immers zijn eigendom.

Van een collega hoorde ik laatst het verhaal van een tot het christendom bekeerde Egyptische die in een asielzoekerscentrum tijdens de ramadan door haar kamergenoten werd gedwongen vijf keer per dag te bidden en een hoofddoek te dragen. Ze bedreigden haar met de dood als ze het niet deed. Dat soort dingen gebeuren.

Het scheiden van vluchtelingen [op grond van religie] gebeurt al maar het is omstreden, omdat die centra daarmee in feite toegeven dat ze hebben gefaald in hun belangrijkste taak: het waarborgen van de veiligheid van de vluchtelingen.”

 

Een stukje snoeihard realisme op het onbijtbordje van D66 en GroenLinks-stemmende bakfietsers die nou juist een abonnement op de papieren Volkskrant hadden genomen om die kwetsende realiteit níet te lezen: kortom, dingen die u al láng wist maar nu dus ook doordringen tot ver in Ivorentotië.

Leest u vooral die laatste alinea nog een paar keer over. Daar staat namelijk dé reden waarom het COA nevernooit vluchtelingen zal gaan scheiden op basis van religie of afkomst, al kost het stapels slachtoffers. Een falen toegeven is in de, inmiddels lange, geschiedenis van multicultureel Nederland namelijk nog nooit voorgekomen. Bovendien is dat koren op de molen van U Weet Wel Wie, en dat mag dus niet.

Overigens had TPO’s Wierd Duk dezelfde Max Klingberg over dit onderwerp al eens eerder bevraagd. Lees bijvoorbeeld: Groep Afghaanse mannen urineert over ondergoed van een Iraanse vrouw.