Media & TV

NPO ontkent betaling aan DWDD voor Koningslied

10-09-2015 10:01

Zowel VARA’s De Wereld Draait Door (DWDD) en NPO Radio 2 hebben betaald gekregen om het Koningslied te promoten, dat meldt in ieder geval de NOS op basis van informatie opgevraagd op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (wob). Hoeveel er betaald is, is niet bekend, omdat het bedrijfsgevoelige informatie betreft. DWDD hoofdredacteur Dieuwke Wynia ontkent op Twitter inmiddels dat er met geld over de brug is gekomen voor promotie, “Berichtgeving NOS klinkklare nonsense.” De oorzaak van de verwarring lijkt het zwart maken in de aan de NOS aangeleverde begroting.

Update: D66 Kamerlid Kees Verhoeven heeft aangekondigd kamervragen te stellen over de bemiddelingsovereenkomst tussen de NPO en Comité Inhuldiging.

‘Om niet’

In de begroting is een deel ‘om niet’ meegenomen (een term om aan te duiden dat hier geen vergoeding tegenover stond) maar omdat alle ‘bedragen’ zwart gemaakt zijn, is niet duidelijk voor welke posten dat geldt. Zo ontstaat de indruk dat DWDD en Radio 2 een betaling hebben ontvangen.

npodwdd1
npodwdd2

Ook de NPO ontkent de berichtgeving, zo weet het ANP. “De suggestie van de NOS dat er is betaald om aandacht te besteden aan het Koningslied in De Wereld Draait Door of in andere NPO-programma’s is niet juist”, zo zegt de NPO in een verklaring.

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff zegt op zíjn beurt weer verbaasd te zijn over de suggestie dat er geen wederhoor is gepleegd, dat meldt ANP inmiddels. “We hebben herhaaldelijk informatie gevraagd”. Over de weggelakte bedragen zegt hij “Als je het weglakt, weet je niet of er nul euro staat of een ander bedrag”. Gelauff: “Er was voor ons niet zoveel aanleiding dit opnieuw voor te leggen. Als we dat hadden gedaan, had de NPO toch gezegd dat het om gevoelige informatie ging en dat het daarom was weggelakt.”

Gelauff zegt over de wederhoor nu “Achteraf zeg ik ‘we hadden moeten bellen, zeker BNN/VARA, maar dat vind ik wel erg achteraf’.”, zo tekent RTL Nieuws op.

Saamhorigheid

De promotie was bedoeld om “een gevoel van saamhorigheid te creëren tussen alle lagen van de bevolking”. De NPO ontving ook nog eens 1.875.000 euro voor alle evenementen rond de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Hieronder vallen ondermeer de Koningsspelen, de uitreiking van het eerste exemplaar van het Droomboek en het dankfeest voor prinses Beatrix.

Duur lied

Eerder werd al bekend dat het Koningslied uiteindelijk geen anderhalve ton had gekost, maar meer dan een half miljoen. Dat bleek uit een eindafrekening die in handen is van De Telegraaf. Componist John Ewbank had naar eigen zeggen geen idee waar het geld heen is, “Ik heb ook geen factuur gestuurd voor mijn werk”.