Karskens mag Kos nog niet verlaten

07-09-2015 17:18

ThePostOnline-verslaggever Arnold Karskens mag het Griekse Kos nog niet verlaten. Dat liet hij maandagmiddag weten aan de redactie. Zijn paspoort is nog steeds ingenomen, ook is zijn bagage nog steeds in handen van de Griekse autoriteiten. Daarin zit een hand-camera met beelden die hij schoot in Turkije. De beelden van de overtocht die hij maakte met een GoPro-camera zijn echter wel veilig en inmiddels in Nederland. Karskens werd in de nacht van zaterdag op zondag gearresteerd nadat hij samen met een groep Iraanse vluchtelingen in een rubberen opblaasboot werd onderschept.

Karskens is voor twee zaken aangeklaagd.  De eerste is illegaal het land binnenkomen vanuit Turkije. De tweede aanklacht is het filmen van militair materieel. Dat gaat over het vaartuig van de Griekse kustwacht dat zijn boot onderschepte.

Karskens:

 

“Die eerste aanklacht is een beetje onzin want ik was op zee op weg naar Kos en had nog geen drijvend migratiekantoor gezien. Normaliter moet je je gewoon aanmelden bij het politiebureau aan de haven van Kos als je bent binnengelopen met een boot.”

 

Over het filmen van de Griekse kustwacht zegt hij:

 

“Ik had de hele reis een draaiende GoPro op mijn buik gesnoerd en die filmde dus in het duister ook de komst van het schip. Daar waren ze niet blij mee. Direct bij aankomst heb ik de disk meegegeven aan iemand die het naar Nederland heeft gebracht. Dus daar kunnen ze niet bijkomen. Punt is wel dat ik in mijn bagage ook een handycam had met beelden uit Turkije. Die is samen met de lege GoPro in beslag genomen. Nu hoor ik geruchten dat de Grieken denken dat de beelden van de nachtelijke tocht op die handycam staan en dat ze de hele zaak willen wissen. Wat natuurlijk een groot schandaal zou zijn.”

 

Karskens heeft van het Griekse Openbaar Ministerie een boete gekregen van 400 euro. Die moet hij dinsdag betalen. Hij hoopt dan ook zijn paspoort en bagage terug te krijgen. Daarna wil hij zo snel mogelijk terug naar zijn woonplaats Brussel.

Deo volente publiceert ThePostOnline woensdag Karskens’ reportage, videobeelden donderdagavond in de eerste aflevering van Studio Powned om 21.10 uur op NPO3.

Lees ook

TPO – Arnold Karskens opgepakt wegens illegale grensoverschrijding