Turkije pakt wederom journaliste Frederike Geerdink op

06-09-2015 01:42

De Nederlandse journaliste Frederike Geerdink is voor de tweede keer in Turkije opgepakt. In januari werd zij ook al aangehouden. Haar familie meldt zondagochtend aan het ANP dat ze ervan beschuldigd wordt dat ze in verboden gebied was. Geerdink was op weg met een groepje mensen van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP. Allen zijn volgens Geerdinks vader gearresteerd. Geerdink noemt zijn dochter strijdbaar, maar hijzelf is van slag. “Het is erg dat dit zo maar kan in dat land.”

Algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten Thomas Bruning meldt zondagnacht:

Toen Geerdink in januari dit jaar werd aangehouden door de Turkse autoriteiten was minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) toevallig aanwezig in het het land. Hij hekelde toen tegenover zijn ambtsgenoot de Turkse actie en zei dat het intimideren van journalisten onaanvaardbaar is.

Eind augustus pakte de Turkse anti-terrorismepolitie twee Britse journalisten op in het zuidoosten van Turkije. Ze zouden in de overwegend Koerdische regio hebben gefilmd, zonder dat ze toestemming van de Turkse regering hadden om daar te zijn. Jake Hanrahan en Philip Pendlebury maakten voor Vice News een reportage over de rellen tussen Turkse veiligheidstroepen en Koerdische vrijheidsstrijders.

Het tweetal werd samen met hun Turkse tolk vlak bij de stad Diyarbakir opgepakt. In diezelfde stad stond in april de Geerdink terecht, omdat ze ‘propaganda voor een terroristische organisatie’ zou hebben bedreven. Geerdink werd daarvan vrijgesproken.

Lees ook

Dossier Frederike Geerdink