Media & TV

Staatssecretaris Dekker zet plannen ander omroepbestel doorrrrrrrr

25-08-2015 16:49

Staatssecretaris Sander Dekker (Mediabeleid) zet zijn plannen voor een ander omroepbestel door. Niet alleen de huidige omroeporganisaties mogen straks programma’s bedenken en maken, maar ook andere partijen die een goed idee of aanbod hebben.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) krijgt de touwtjes in handen om dit in goede banen te leiden.

Dekker had de kern van zijn nieuwe mediawet al eerder aangekondigd en stuurde het wetsvoorstel dinsdag naar de Tweede Kamer. “De luiken in Hilversum moeten open. Er moet in de programmering meer creativiteit komen. Dat kan als er meer aanbieders komen zodat er meer scherpte en competitie ontstaat”, zei hij in een toelichting.

Amusement mag straks niet meer het doel zijn van een programma, maar alleen een middel. Plat amusement is immers ook al op commerciƫle zenders te zien en hoeft niet met belastinggeld te worden gemaakt, vindt Dekker. De nadruk in Hilversum moet liggen op cultuur, informatie en educatie.

Dat betekent volgens hem niet dat er alleen zware kost zal zijn. “Het moet een mooie mix worden en er kan ook nog gelachen worden.”

Ook sport verdwijnt niet, maar daarbij moet niet alle aandacht en dus veel publiek geld naar voetbal gaan, stelt Dekker.

De wijzigingen moeten er volgens hem toe leiden dat het publieke omroepbestel flexiber wordt. Hilversum kan dan beter inspelen op nieuwe vormen van media en kijkgedrag.

Dekker wijst erop dat steeds minder mensen en vooral jongeren traditionele televisie kijken. Ze kijken meer op internet en naar andere media.

Dat is weliswaar een ontwikkeling die niet te keren is, maar Hilversum moet wel beter op ontwikkelingen gaan inspelen en meebewegen. “Het is nu een gesloten bolwerk.”

De Raad van State is in een advies kritisch over het wetsvoorstel. Zo is de rol en positie van de omroepen onduidelijk, onder meer omdat de koppeling verdwijnt tussen het aantal leden van een omroep en het aantal toegewezen uren om uit te zenden.

Dekker paste zijn plan iets aan maar de kern bleef overeind. De staatssecretaris streeft ernaar dat de wijzigingen begin 2016 ingaan.

Anp