Opinie

Wetenschapper: terreur soort van schuld van media

01-08-2015 22:15

Waar je op kon wachten: een wetenschapper die heeft ontdekt dat (internationaal) terrorisme toch eigenlijk wel een beetje de schuld is van de media. Want wanneer de media aandacht besteedt aan terrorisme komt daar weer meer terrorisme uit voort. Zo blijkt uit onderzoek van professor Michael Jetter, waarover The Guardian bericht.

Jetter analyseerde meer dan 60.000 terroristische aanslagen waarvan verslag werd gedaan in de New York Times, tussen begin jaren ’70 vorige eeuw en 2012.

Het blijkt dat hoe meer aandacht werd besteed aan een specifieke terreurdaad, hoe meer terreuraanvallen daarop volgden.

Zo berekende hij dat bij één specifiek artikel maarliefst 15 procent extra terreuracties volgden in hetzelfde land, dankzij dat artikel.

En om duidelijk te maken hoe erg de media (in dit geval de New York Times) de schuld hebben aan terreur berekende hij zelfs hoeveel extra doden één zo’n artikel over terreur oplevert: 1 tot 2 doden binnen een week na publicatie.

Kortom: feiten publiceren en zo compleet mogelijk verslag doen van terreur is moord. En als de media nu gewoon doen alsof er niks aan de hand is in de wereld, een beetje positief de mens centraal stelt en ophoudt met zomaar keiharde maar ware dingen publiceren dan scheelt dat honderden doden per jaar.

Uiteraard is Jetter niet alleen wetenschapper maar ook moralist. Hij raadt “de media” aan te heroverwegen of het wel zoveel aandacht (‘sensationalist coverage‘ volgens Jetter, die het hier nota bene over de extreem keurige en correcte New York Times heeft) moet besteden aan terrorisme want er gaan tenslotte veel meer mensen per dag dood aan honger, natuurrampen en andere ellende dan aan terreur (minder grote denkers omschreven dat wel eens als: ‘bang zijn voor terreur is belachelijk want je kunt ook in een sloot vallen en verdrinken’). Dus waarom schrijven over terreur en daarmee schuldig zijn aan meer doden als het ook over ander menselijk leed kan gaan?

Wat je niet ziet is er niet, kennelijk.

Het nut van politieke correctheid, nu ook wetenschappelijk onderbouwd. En wie toch ISIS-filmpjes plaatst is eigenlijk een soort van moordenaar.