Media & TV

Aantal vrouwen op publieke zenders gedaald

09-07-2015 07:19

Het aantal vrouwen in televisieprogramma’s van de publieke omroep is in de afgelopen vijf jaar gedaald. Vooral in talkshows zijn vrouwen nog altijd in de minderheid, meldt NRC op basis van een inventarisatie van de NPO en onderzoek van LJS Nieuwsmonitor.

De publieke omroep stelde in 2010 juist dat het aantal vrouwen in beeld moest toenemen. In 2010 was het percentage vrouw op televisie 37,6 procent, nu is dat 35,4 procent. Bij de grote talkshows DWDD (82 procent), Jinek (73 procent) en Pauw (72 procent) verschijnen bijna alleen maar mannen.

Bestuurslid Shula Rijxman van de NPO zegt in een reactie dat de cijfers “niet goed genoeg” zijn. In de toekomst worden programma’s bij de inschrijving strenger door de NPO beoordeeld op diversiteit.

De daling lijkt te wijten te zijn aan het toenemend belang van ‘gezichten’ op televisie. Tv-programma’s spitten in hun eigen netwerk en komen hierbij vaak op dezelfde deskundigen – vaak mannen – uit.

De makers van de programma’s stellen dat het doorgaans veel moeite kost een vrouw te vinden die én geschikt is én bereid is om mee te doen aan het programma.

Anp/TPO