#Ophef! van de week

26-06-2015 17:12

De week dat bekend werd dat Jan Mulder dik 5.200 euro per column per week gaat verdienen bij de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws, kreeg ik te horen dat er bij dagblad Metro praktisch geen budget meer is voor freelancers.

Exit Tjeerd

Dag TPO

Diezelfde week werd bekend dat investeringsmaatschappij V-Ventures (Veronica) minder zal gaan investeren in uw eigenste ThePostOnline. Gevolg: broekriem aanhalen en verder met een rompredactie die uit oprichter en hoofdredacteur Bert Brussen en adjunct Bas Paternotte zal bestaan. Alle redactiemedewerkers en columnisten is medegedeeld dat er minder of geen gebruik meer gemaakt zal worden van hun diensten.

Exit Tjeerd

Poolsalaris

Voor mijn recent gemaakte reisreportage over een Poolcirkel expeditie in Noorwegen staat een maximum vergoeding van 500 euro. Daar ik geen balkonjournalist ben en zelf op die Poolcirkel heb gestaan en niet declarabele kosten heb gemaakt, komt de dagvergoeding uit op ongeveer 25 euro. Vóór belasting. U kunt zelf wel berekenen wat dat bij fulltime reisreportages tikken aan maandomzet op zou leveren, laat staan aan salaris. Het is in ieder geval ver onder bijstandsniveau.

Exit zwarte cijfers bankrekening Tjeerd

Gratis geld

Vorige week werd bekend dat De Correspondent weer een injectie met gratis geld heeft gekregen voor een project over… voor… vanwege… nou ja, voor een project dus.

Uitgever Ernst-Jan Pfauth: “Hoe het eruit gaat zien weten we nog niet precies (…).”

Over lange termijn doelen en andere mogelijkheden om geld te verdienen met het platform heeft Pfauth het niet, dat is toekomstmuziek. Ook VARA-vehikel Joop.nl zit er warmpjes bij vanwege een bak gratis (belasting)geld. Jaar in, jaar uit.

Prioriteiten

Ik verbaas me dan ook met enige regelmaat over de prioriteiten en keuzes die gemaakt worden binnen de journalistiek en ‘de media’. Hoewel de antikapitalistische sociaaldemocraat Mulder zich door de jaren heen als een stevig merk in het Nederlandse en Belgische medialandschap heeft verankerd, is het uniek te noemen dat een dode boom als HLN een enkele columnist inhuurt voor zegge een uurtarief van 5.200 euro. Ervan uitgaande dat Mulder een uur spendeert aan het schrijven van een column.

Metro

Mijn geliefde Metro, waar ik met veel plezier en trots voor werk(te), heeft wel budget om elke dag 100 euro uit te geven aan de winnende lezerscolumn, maar voor professionele freelancers is geen geld (meer).

En dan is daar V-Ventures die minder gaat investeren in het royaal gelezen ThePostOnline (ruim 1 miljoen (!) unieke bezoekers). Als je het hebt over toekomstmuziek dan zeg je TPO. Een uniek format dat gestaag groeiende is in een roerige branche: goud waard.

Koeienletters

Maar laten we eerlijk zijn: who gives a fuck? Mediamensjes die met verbazing jammeren over zichzelf en andere mediamensjes. Daarom tot slot de meest schrijnende gebeurtenis van afgelopen week, waar met koeienletters echt #OPHEF over zou moeten zijn

Godwin

Zes hoogbejaarden raken eind dit jaar door bezuinigingen hun zorgpakket kwijt.

Algemeen Dagblad: “Die [zorg] bestaat uit warm eten, huishoudelijke hulp, lichte zorg en activiteiten. Dat wordt betaald uit een zogenaamd VPT, een Volledig Pakket Thuis. Daardoor kunnen de senioren ondanks hun gebreken zelfstandig wonen. Op dit moment wordt alleen de zorg voor de lichtere gevallen, de niveaus 1 tot en met 3, afgeschaft.”

Holocaustoverlevenden

De overheid denkt graag mee bij het oplossen van door henzelf veroorzaakte problemen en komt met het briljante plan om de oudjes een mantelzorgregeling aan te bieden. Klein detail: het betreft hier zes holocaustoverlevenden, mantelzorg voorstellen is als een stervende hongerbaby een warme melkboezem voorhouden waar het net niet bij kan.

“Hun familie is uitgemoord. Ze lachen me uit,” aldus zorgcentrumdirecteur Van den Bergh van het Mr. Visserhuis.

De directeur begrijpt dat er moet worden bezuinigd. “Maar waarom neem je dit deze mensen nog af? Met nieuwe bewoners kun je andere afspraken maken, maar deze mensen hebben soms al 10 jaar niet meer zelf gekookt. En dan moet zo’n vrouw na een decennium weer naar Blokker voor nieuwe potten en pannen.”

Goed bezig Van Rijn. Hoe is het eigenlijk met het PGB?

Fijn weekend.

@TjeerdL

Dit was helaas voorlopig de laatste #OPHEF van de week! voor ThePostOnline. Maar voor een fractie van wat Jan Mulder factureert, lever ik graag een dagelijks verse #OPHEF van de dag! Mail me!