Opinie

Bonusquote: Youp van ‘t Hek maakt ‘dobberneger’ salonfähig in Het Reservaat

20-06-2015 10:39

“Ik staar ondertussen naar de zee en hoop op een wrak bootje met vluchtelingen. Zou gezellig zijn als dat aanspoelde. Gebeurt er tenminste wat. Ook goed voor die jongens, die zich waarschijnlijk af zullen vragen of die dobbernegers ook net geslaagd zijn en een tussenjaartje hebben. En of hun bakfietsouders ook bemoeizuchtig mee hobbelden bij hun avondvierdaagse. Misschien zijn ze daarom wel gevlucht.

Het woord dobbernegers gebruik ik expres omdat het zo’n lekker opluchtend straatwoord is. En omdat ik zag dat allerhande politiek correcte twittertrutten zich een paar weken geleden oneindig boos maakten over deze term. Mocht niet. Was zielig. Niet respectvol!

Daar met alle bejaarden verongelijkt en uiterst principieel over twitteren en ondertussen geen enkele poging ondernemen om de arme sloebers op te vangen.

Nee, dobbernegers vindt men een heel kwetsend woord. Ik denk aan mijn oude collega Gerard Cox, die volgens mij tien jaar ouder is dan Drs. P, en die zich deze week in de Volkskrant moest verdedigen tegen zure ingezonden brievenschrijvers omdat hij een of ander kwetsend allochtonengebbetje had gemaakt. Je moet, zeker in mijn vak, enorm op je woorden letten. En niet alleen in mijn vak. Een briljante Britse biochemicus is onlangs de universiteit uitgetrapt omdat hij tijdens een slaapverwekkende lezing in Zuid-Korea zich een oubollig grapje over vrouwelijke laboratoriummedewerkers permitteerde. Er stak een twitterstorm op en de man werd de paria van de academische wereld.”

 

Toen Annabel Nanninga anderhalf jaar geleden(!) het woord ‘dobberneger’ introduceerde op Geenstijl.nl moest ze kapot en kon sindsdien in geen enkel medium verschijnen zonder zich eerst voor een moralistische inquisitie te moeten verantwoorden voor haar ‘kwetsende’ woordgebruik, ook al was het woord gebruikt in een column en is zij gewoon columnist. Nu gebruikt Youp van ‘t Hek het woord ‘dobberneger’ in de poepsjieke Reservaat-courant NRC Handelsblad en is het een ‘geestig’ woord, wordt er luid geapplaudiseerd en weet die Van ‘t Hek ‘weer mooi de vinger op de zere plek te leggen’. Want als een Geenstijl-columniste iets ‘kwetsends’ zegt is het een misdaad, maar als Youp van ‘t Hek exact hetzelfde kwetsends zegt is het ‘geestig’. Niet dat die Van ‘t Hek ongelijk heeft in deze column, daar niet van: de intimiderende politieke correctheid in Nederland, vooral op social media, is inmiddels de enige échte misdaad. Stop de politieke correctheid! Geef de drammende minderheid geen ruimte! Bescherm de vrijheid!