Opinie

Bonusquote: Ebru Umar duwt Goed Volk van ivoren toren af

17-06-2015 15:45

“Mensen die zich voor de bühne ‘correct’ gedragen en losgaan op degene met een andere mening, doen dat met slechts één doel: de ander beschadigen, zichzelf op het schild hijsen. Mensen met ‘correcte meningen’ totdat er een moskee in hun eigen achtertuin gebouwd moet worden – o herstel, die wordt altijd in andermans achtertuin gebouwd en die ‘anderman’ moet niet zeiken. Mensen die niets anders willen dan behoren tot de kaste waar ze ontzag voor hebben: het establishment. De macht. De Mainstream. Als ze eenmaal zijn toegetreden tot de kaste van Goedvolk, hebben ze nog maar één ambitie: bepalen wat goed is voor ons, de rest van het volk. Bepalen wat wij moeten vinden en denken. Elke mening die hun macht en status in gevaar brengt, moet geminimaliseerd worden. Weggetrapt. Gekleineerd. Ja als dat soort mensen eenmaal tot de kaste van het Goedvolk is toegetreden, gaan ze helemaal los met het verspreiden van hun evangelie, hun waarheid.

En zo kan het dat de Volkskrant een brief afdrukt van een op het oog Marokkaanse afzender – want Fatima, zo heet hun werkster ook – over: racisme. Racisme door een Rotterdams icoon van godbetert 75 jaar. Goedvolk dat Volkskrant heet, geilt op zo’n brief, geilt op die termen en publiceert een Fatima’s verhaal. Want Goedvolk dat Volkskrant heet, kickt op een slachtofferverhaal en weet precies voor wie ze wanneer op de barricaden moet. Er wordt vaak bozig gereageerd op ‘blanke redacties’ maar eerlijk waar zeg: is er nou niemand op zo n blanke redactie die denkt: Zou Fatima wel bestaan? Zullen we haar ff googlen? O verrek, ze woont in Meknes, dat kan niet kloppen?”

Ik wil mij niet, zoals de kaste van het Goedvolk, vanaf mijn ivoren toren bemoeien met de staat van Nederland. Ik wil weten waar ik het over heb. En ik weet waar ik het over heb. Ik word bedreigd en die bedreigingen komen van álle kanten. Want weet je wat ook bedreigen is Volkskrant? Dat jullie soort, het Goedvolk-soort, bij het minste of geringste naar mijn Libelle-hoofdredacteur gaat om over me te klagen – klagen over wat ik schrijf in andere media. Waarom ik in hemelsnaam voor dat blad mag werken. Hoe Nazi wil je het hebben Volkskrant? Of, om in de termen van Fatima te blijven, Volkskrant: hoe bedreigend wil je het hebben?

Dus hou op met het vergiftigen van Nederlandse lezers. Breng ze de waarheid. Die waarheid is simpel: Fatima Dakmar is een zeikallochtoon en het zou me niets verbazen als ze gewoon Femke Halsema heet.”

 

Ebru Umar schreef onlangs een pracht van een column om Gerard Cox (75) een hart onder de riem te steken, nadat de Volkskrant met een verzonnen(!) brievenschrijfster een hetze tegen de oude cabaretier had ontketend omdat de Volkskrant, kennelijk, nrc.next graag in politieke correctheid voorbij wenst te streven.

Woensdag schrijft Umar nog even verder van zich af en haar verhaal is verbijsterend herkenbaar: er is meer dan zat Goed Volk bereid zijn om stiekem bij je opdrachtgevers te gaan klagen omdat ze het niet eens zijn met je mening, inclusief Volkskrant-redacteuren (ondergetekende weet dat uit eigen ervaring). Voor Volkskrant-redacteuren zijn dat soort Stasi-methoden doodnormaal. Maar gewoon de journalistieke waarheid brengen? Daar doet zo’n kwaliteitscourant dan weer niet aan.