Media & TV

Sylvana Simons: ‘Heersende krachten zijn witte mannen die de regels bepalen’

12-06-2015 13:30

Het is zomertijd en – behalve die van Max – zijn alle programmamakertjes van het Mediapark lekker op vakantie. De redding biedt natuurlijk straks de Tour de France, als Wilfred Genee, Dione de Graaff en haar vrienden losgaan. Mart is er niet meer bij na meer dan veertig jaar. Zonde, want je gaat hem toch missen. In de tv-bladen is er dus ruimte voor komkommerrubrieken als ‘de zeven rimpels van Linda’, ‘de kritische vragen van Humberto’ (kort lijstje) en de opsomming van bizarre gasten van Jinek (met op nummer 2 een knikkerbaanbouwer).

Lekker naar Parijs

In Buis & Haard van de VaraGids een verhaaltje met Kenneth Bron, de man met de grote hit die we beter kennen als Kenny B. Over Humberto: “Hij is geweldig. Ik had de eer om gast te zijn in Late Night, na de uitzending ging Humberto boven dansen. Hij heeft zoveel positieve energie, mooi om te zien hoe goed hij het doet. Zijn geschiedenis telt ook mee; hij is jurist geworden en is ergens voor gegaan. Hard werken helpt altijd, hij is een rolmodel voor veel jongen die denken dat je alleen iets met geweld kan bereiken.”

Sylvana vindt dingen

In de VaraGids ook een interview met Sylvana Simons, die weer allerlei dingetjes vindt. Over discriminatie: “Hoe ouder ik word, hoe meer ik op dat gebied heb meegemaakt en hoe meer ik me bewust ben geworden hoe sterk die sentimenten leven en dat het almaar gewoner lijkt te worden om maar alles te zeggen en dat het ook gezegd mag worden.” Tja. “Ik zie steeds beter the powers that be en dat die heersende krachten witte mannen zijn die de regels bepalen.” De interviewer vraagt buigzaam of de tendens misschien te stoppen is. “Het begint voor mij in het onderwijs, het gebrekkige geschiedenisonderwijs van Nederland over zijn eigen koloniale verleden. Dat is de basis van veel onbegrip, onwetendheid en arrogantie.”

Peter vindt niet zoveel

Gelukkig hebben we nog de Televizier-column van Peter van der Vorst die Eva Jinek even stevig aanpakt. Maar echt. Wat had het mooi geweest als hij haar show analyseerde; dat hij zou zeggen dat Jinek soms moeite heeft met de ontspannen rondetafelgesprekken aan het begin, dat sommige gasten een maand geleden bij Humberto zaten en dat er wel hele vreemde types worden ingevlogen die iets met knikkers kunnen? Of zou hij haar prijzen om haar prettige charme waardoor ze meer uit mensen kan halen dan de meeste hosts? Dat ze steeds beter wordt, maar er nog niet helemaal is? Nee, hij analyseert de relatie van ons Nederlanders met een bank. “Om de een of andere reden kunnen wij ons geen houding geven op een bank of fauteuil. We voelen ons dan ongemakkelijk en vinden al snel dat buikjes en benen te zichtbaar zijn, terwijl het in andere landen wel kan.” Bedankt Peter.

Grillen met Jord

Verder in de Televizier een interview met ene Jord Althuizen. Wie? Nou ja, dat is de deskundige van Grillmasters, dat programma van Martijn Krabbé en Herman den Blijker waar jullie niet naar kijken. Vorig jaar werd hij wereldkampioen barbecueën en dan kan je iets. Heeft-ie tips voor de Jan Roos-achtige liefhebbers van het Oudhollandse buiten braden? “Investeer in een goede bbq en neem er een met een deksel. Met een goedkope kun je ook lekker eten maken, maar die vervormt sneller. Dan ontstaan er kieren en kun je de temperatuur niet meer beheersen.” Nou ja, dat.

Jan Smit op Ibiza

Dan maar even naar de rubrieken, het is echt komkommertijd. Zelfs Jan Smit heeft geen programma meer. Geintje natuurlijk, er begint een nieuw seizoen van De beste zanger van Nederland. Een van de deelnemers is Fransje Duijts en die staat toevallig in de altijd leuke Veronica Magazine-rubriek genaamd Keiharde Keuzes. De vraag was of hij een duet met Anouk óf met Ilse de Lange zou willen zingen. “Anouk. Dat lijkt me gewoon een stoer wijf om een plaat mee te maken. Veel mensen zouden hier zeggen: Ilse past veel beter bij je, maar ik vind het af en toe juist leuk om het onverwachte te doen.”

Powervrouwen

In de Mikro Gids, gewoon omdat het kan, een Top 10 met Powervrouwen. Nou ja, wie zijn wij om iets te zeggen van – gemakkelijk in elkaar geflanste – rubriekjes. Zegt nummer 5, Marianne Zwagerman dat echt over zichzelf, zoals ze beweren in het blad? “Ze heeft een bek als een scheermes, dat zegt ze tenminste zelf”. Verderop in het blad leren we dat Nance Koolen geen fan is van de Oh Oh Cherso-achtige programma’s. Ik hou van iets meer inhoud dan ‘ik ben gisteren naar de kapper geweest’. Waar ze trouwens gelijk in heeft is haar keuze voor een goede presentatrice. Jetske van den Elsen. “Ze doet het hartstikke goed en lijkt totaal zichzelf op tv.” Kom daar eens om.