Media & TV

#OPHEF! van de week: de film ‘Timbuktu’

08-05-2015 14:32

De geschiedenis herhaalt zich continu, op velerlei vlakken, maar specifiek daar waar het reli-fascistische of anderszins op allesoverheersende macht gespeende groeperingen betreft. Op hun strooptocht naar overheersing pogen zij de geschiedenis uit te wissen door kennis te verbannen, kunst te vernietigen en monumenten met de grond gelijk te maken. 

 

‘Anno 2015 mag de wereld zich wanhopig laven aan de beelden van sloopdriftige islamieten die het rijke culturele erfgoed van Syrië verwoesten omdat het niet in lijn is met de wat driftig geïnterpreteerde wetten uit hun heilige boek’

 

 

Het gebeurde ooit in het oude Perzië, de bakermat van de menselijke beschaving, waar de Mongolen onder aanvoering van Genghis Khan huishielden. Complete steden werden verwoest en de bibliotheken van Bagdad, Het Huis der Wijsheid, waar wetenschappers, kunstenaars, denkers, wiskundigen en taalkundigen van over de hele wereld hun kennis vergaarden en deelden, werden vakkundig gesloopt.

Anno 2015 mag de wereld zich wanhopig laven aan de beelden van sloopdriftige islamieten die het rijke culturele erfgoed van Syrië verwoesten omdat het niet in lijn is met de wat driftig geïnterpreteerde wetten uit hun heilige boek.

Ook het Malinese Timboektoe is de dans niet ontsprongen. De oude stad stond vroeger vooral bekend als schuilplaats voor Donald Duck als boze Duckstadbewoners hem weer eens achterna zaten. Hoewel tot de verbeelding sprekend, is de werkelijkheid wat grimmiger want ook hier werden eeuwenoude kunstschatten vernietigd. Redelijk briljant is het verhaal achter de geredde Manuscripten van Timboektoe. Duizenden manuscripten over geneeskunde, geschiedenis, wiskunde, astronomie en de islam werden in 2013 de stad uit gesmokkeld toen islamitische rebellen de stad aanvielen.

Je zou het een overwinning voor de mensheid kunnen noemen, een stukje eeuwenoude beschaving gered uit de woeste klauwen van een allesvernietigend beest.

Timbuktu

Ten tijde van dit schrijven draait Timbuktu in diverse Nederlandse bioscopen. Een schitterende kutfilm. Want mooi, indrukwekkend en gruwelijk tegelijk. Een film die in je kop blijft zitten.

Of, zoals een recensent in het Parool het wat degelijker verwoordde: “Een meesterlijke verzameling personages en scènes, waarin de eeuwenoude, tolerante cultuur van Mali botst met het nieuwe gezag, dat komt in de vorm van diep gefrustreerde mannen die hun willekeurige, middeleeuwse voorschriften met geweld onderstrepen.”

Die diep gefrustreerde mannen zijn islamieten, terroristische strijders uit o.a. Libië en Syrië en opererend in de jihadistische beweging Mourabitoun. Een stinkende potpourri van De Beweging voor Eenheid en Jihad in West-Afrika en de Brigade van Gemaskerde Mannen van de terrorist Mokhtar Belmokhtar.

#OPHEF van de Week!

In de film wordt op een tergend trage, maar fascinerende broeierige manier de angst en de totale overname van het dagelijkse leven onder de ingevoerde sharia weergegeven. Zweepslagen en steniging; het is door de makers vol in beeld gebracht. De kijker wordt terecht niet gespaard. De werkelijkheid is lelijk en vies, dus ‘show it, don’t tell’.

Dat sluimerende broeinest van (laffe) angst en onderdrukking staat Nederland ook te wachten als toenemende radicalisering niet wordt herkend en erkend. Deze week was haatsjeik Adil Al-Kalbani in den lande. Hoewel er meer ophef was over die malle wet die majesteitsschennis nog altijd strafbaar stelt, kon Al-Kalbani ook op enige aandacht rekenen.

In diverse steden werd hij niet toegelaten, in Amsterdam mocht hij wel spreken. Toegegeven, deze man heeft (nog) niet (op beeld) opgeroepen tot het doorsnijden van kelen zoals zijn collega deed, maar de Nederlandse tolerantie voor het intolerante is compleet doorgeslagen.

VvmU

Ophef gaat nu vooral over de vrijheid van meningsuiting en de vraag of dit soort haat zaaiende, tot geweld oproepende reli-idioten al dan niet toegelaten moeten worden. Maar de ophef zou meer moeten gaan over de organisaties die deze mannen uitnodigen.

Want wat drijft Westerse -in totale vrijheid levende- moslims om middeleeuwse haatpredikers uit te nodigen? Is het een aanwakkerende voorliefde voor rabiaat ideologisch gedachtegoed, een opzichtige hunkering naar de sharia en het inperken van vrijheden of een totaal vernietigende overgave voor het sprookje dat islam heet?

Deze poldermoslims moeten worden behoed hun en onze vrijheden op te geven voor een gewelddadige interpretatie van de islam, zoals deze sprekers prediken. Vooruit lopen, preventief handelen en niet achteraf gaan puinruimen. Dan is het namelijk al te laat.

En dát is dus een boel #OPHEF waard, want ergens gaat het niet helemaal goed met de interpretatie van ‘leven en laten leven’, vrijheid, blijheid en gelijkheid.

Fijn weekend.

 

@TjeerdL

 

Still Timbuktu

 

Still uit de film Timbuktu. Een vrouw krijgt 80 zweepslagen omdat ze muziek heeft gemaakt en het heeft gewaagd in haar eigen huiskamer met mannelijke vrienden te zingen.