Media & TV

Waarom Peter R. de Vries altijd op TV is (en of hij krijgt betaald)

22-04-2015 15:52

Woensdag bladendag. Een overzicht van wat er deze week in de omroepbladen danwel televisiegidsen* (ja, die bestaan nog) staat wat u stiekem best wel wilde weten maar niet durfde te vragen.

* = Vroeger, voordat internet bestond, konden consumenten niet zelf bepalen wanneer ze naar wat keken maar bepaalden de ‘omroepen’ dat. Om te weten wat wanneer op de televisie (soort offline gecensureerde Netflix) werd uitgezonden kon men de programmering raadplegen in een papieren ‘televisiegids’. Ondanks het feit dat zowel ‘omroepen’ als ‘televisie’ volledig voorbije tijd zijn, blijven ze nog wel altijd actief, vaak ten onrechte gefinancierd door belastinggeld

 

 

‘Lieke van Lexmond over het presenteren van ‘Mijn Leven in Puin’: “Ik wilde graag een programma doen dat iets bijdraagt aan het welzijn van andere mensen”

 
Hersenprofessor
De VARAGids heeft een Erik Scherder-special, inderdaad die professor die er zo van kan genieten om op tv te komen. De column van Youp gaat erover en de professor vertelt zelf in Huis & Haard over zijn tv-kijkgewoontes. Behalve dat hij natuurlijk weer een beetje raaaaarrrrr op de foto moest, valt dat kijkgedrag overigens niet tegen. Geen ingewikkelde VPRO-docu’s, BBC-reportages of een pretentieuze natuurfilmfetisj, maar thuis kijkt de professor gewoon naar Baantjer met de hele familie en pinkt hij gezellig een traantje weg bij All You Need. Zijn zoon Rogier: “Robert ten Brink hoeft maar tevoorschijn te komen en bij jou gaat het stromen”.

Je kan trouwens lullen wat je wilt over linkse kerken en publieke omroep-propaganda, maar er staan weer aardige verhalen in de VARAGids. Het dagboek van Giphart die een dagje in de Haagse wandelgangen rondsloft, is heel leuk; vooral het gedeelte over de mores van Nieuwspoort waar geheimen geheimen blijven. “Toen ik hier in 2005 was, hoorde ik binnen anderhalf uur een trits smeuïge verhalen. Over het conservatieve Kamerlid dat zich in parkeergarages tegen betaling oraal liet bevredigen.”

 

Peter is weer in de ether
Ook boeiend is het verhaal dat beschrijft hoe Peter R de Vries overal zijn neus voor een camera duwt. RTL Late Nights Humberto Tan legt uit waarom Peter zo’n goede gast is. “Iedere keer als hij bij ons zit, is hij er omdat hij goed geïnformeerd is of als enige het nieuws heeft. Daarbij kan hij gestructureerd vertellen.”

Hoofdredacteur Carlo van Lienden komt misschien dichterbij de waarheid. “Bovendien is hij een van de weinige Bekende Nederlanders die het hart op de tong heeft. Hij heeft er schijt aan dat alles op Facebook, Twitter of in De Telegraaf wordt uitvergroot.”

Pauw-eindredacteur Herman Meijer zegt ook nog iets over het betalen van de misdaadverslaggever. “Wanneer je een specialist uitnodigt, mag je ook als specialist betaald worden. Een columnist wordt ook betaald en voor Peter is het ook werk.’’

 

Lieke ruimt dingen op enzo
Lieke van Lexmond gaat het RTL4-programma Mijn leven in Puin presenteren, natuurlijk over mensen die een zooitje van hun huis maken (altijd goed voor een miljoen kijkers). Van Lexmond vertelt in maarliefst drie  televisiegidsen iets over het programma en gelukkig laten de interviewers het onderwerp ‘of ze zelf een zooitje maakt van haar huis’ niet liggen.

In Veronica Magazine vertelt ze hoe haar verhuizing stiekem werd gefilmd door ons, wraakzuchtige mediajournalisten. “Ja dat is heel stom, de privacy is dan ver te zoeken. Ik was van zes tot elf aan het werk in mijn huis en daarna had ik opnames de hele dag.”
De kop die het opleverde in De Telegraaf? ‘Lieke houdt geen doos vast‘.

In de Mikro Gids vertelt ze ook al iets over ‘die nare media’. Over de roddelpers die haar privéleven volgde: “Heel irritant vond ik dat. Elke scharrel werd betiteld als mijn grote liefde.”

Verder over het programma: “Ik wilde graag een programma doen dat iets bijdraagt aan het welzijn van andere mensen.”
Voor het goede doel dus en ze heeft er ook nog voor gestudeerd, nou ja bijna. “Ik ben geïnteresseerd in psychologie, heb weleens overwogen om het te gaan studeren. In dit programma kan ik die interesse goed gebruiken.”

 

Tony is een beetje anders
Qua subtiliteit zijn de keiharde keuzes van Tony Peroni JR, die elke dinsdag te bewonderen is in de soap waarin hij schittert naast zijn vader, een aanrader. Op de vraag of hij zijn vader liever zingend onder de douche hoort of tijdens het maken van ‘een wippie’ (om maar weer eens een ouderwets woord van stal te halen) is hij duidelijk. “Als hij aan het zingen is, is dat vreselijk. Ik hoor hem wel vaker een wippie maken als ik in ons appartement ben [zeg die zin tien keer, BH]. Dat boeit me niet zo. We zijn gewoon twee vrijgezelle gasten in een mannenhol die genieten van het leven.”

Gelukkig houdt hij het niet bij deze subtiele quote. “Als je een nummer 1 hit hebt en mensen gaan helemaal los is dat veel beter dan klaarkomen.”
Relaxed!

 

Bastiaan Ragas, niet de rotste
Bastiaan Ragas is een beetje een feelgoodjongen, daar doe je niet zoveel aan. In de Mikro Gids: “Ik zou het liefst in een nostalgische wereld van Little House on the Prairie leven.”
Hij is ook een groot fan van Dieuwetje Blok, dat pakken we ook gelijk even mee. “Ze is intelligent, charmant, fijngevoelig en wordt prachtig oud.”

Ragas vindt trouwens niet dat er zoveel walgelijke tv is. “PowNed laat bijvoorbeeld zien hoe de macht van de camera goed werkt en soms niet. Het schaamteloze gedrag van Europarlementariërs blootleggen die inklokken en weer weglopen, vind ik goed, maar het geheim filmen van een burgemeester die in zijn vrije tijd aan het daten is vind ik misbruik van publiek geld.”

In TROS Kompas vertelt Ragas wat meer over Zo zijn we niet getrouwd, het tv-programma bij de EO waarin hij en zijn vrouw Tooske stroeve relaties weer op de rit willen krijgen. Over zijn eigen relatie: “Een aanwezige zorgzame moeder een wat vaker afwezige, maar ook zorgzame vader die soms wat ongeduldig is.”

Nou ja, dat dus.