Media

Rechter: Journalist mag cultuurbeleid Alkmaar met Nazi’s vergelijken

23-03-2015 18:11

Journalist André Hoogeboom (61) uit Alkmaar deed niets strafbaars toen hij het cultuurbeleid van de gemeente Alkmaar in 2013 vergeleek met dat van de nazi’s. Dit heeft de rechtbank in Alkmaar maandag bepaald. Het Openbaar Ministerie (OM) had wegens belediging een boete van 750 euro en een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur geëist.

“Vervang de nazi’s door OPA en Duitsland door Alkmaar en je komt op dezelfde kunstfilosofie uit”, had Hoogeboom in een blog geschreven op de website Go!72. OPA staat voor Onafhankelijke Partij Alkmaar. Die partij zit in het gemeentebestuur van de stad. Ook de wethouder van Cultuur is van OPA.

Het OM vond de manier waarop Hoogeboom zijn kritiek destijds uitte ‘onnodig grievend’. Maar volgens de rechtbank heeft hij de grenzen van de vrijheid van meningsuiting niet overschreden en was van belediging in strafrechtelijke zin geen sprake. Onder meer de burgemeester van Alkmaar had aangifte tegen Hoogeboom gedaan. Diens advocaat vroeg twee weken terug al vrijspraak.