Media & TV

In mediaquotes: Ruben Nicolai

11-03-2015 15:11

Ruben Nicolai vertrekt per 1 april bij BNN. In 2010 keerde de voormalig Lama al eens terug bij de jongerenomroep na een kortstondige flirt met de AVRO. Inmiddels lijkt hij helemaal klaar voor het grote commerciële, avondvullende showwerk met dampende showtrappen en zijn naam in het programma. Over die naam gesproken, die valt wel heel vaak bij RTL. En daarom: wat vindt Ruben Nicolai… 

 

…van zichzelf:

“Toen ik mezelf met hen op één bladzijde zag staan, maakte dat me uiterst bescheiden. Je mag wel wat harder gaan werken, heb ik mezelf toen toegesproken. Het wordt tijd om jezelf te ontwikkelen en de zaken wat serieuzer aan te pakken. Stop met achteroverleunen en kijken wat er gebeurt. Het leven kwam eigenlijk altijd op mijn pad; ik bepaalde weinig zelf. Tot voor kort vond ik mensen die doelen stellen doodvermoeiend, maar door dit programma (Verborgen Verleden, BH) ben ik 180 graden omgedraaid. Nu heb ik zin om alles zelf te organiseren en orkestreren. Ik wil op elk vlak bewust gaan leven: thuis, op mijn werk, onderweg. Het knaagde al langer en er is meer gebeurd, maar dat lijstje met namen was de duw in mijn rug. Vergeleken bij die mannen voel ik me een minkukel, iemand die maar wat in de marge rommelt.”

NCRV Gids, 2014

 

…van het auto-ongeluk tijdens de opnames voor De Slechtste chauffeur van Nederland:

“Dat was inderdaad heel heftig. Ik zag een auto op me af komen en probeerde die te ontwijken, maar werd met zeventig kilometer per uur aangereden. Een tijdlang heb ik er best wel last van gehad. Dan zat ik in de auto en doemden er constant allerlei angstige situaties op in mijn hoofd. Ik reed een keer terug van Almere naar Amsterdam en om de tien meter dacht ik: nú springt er een hert voor mijn auto. Toen ik thuiskwam, had ik in mijn hoofd vijftig fictieve ongelukken gehad. Dat was het moment dat ik besloot: ik moet hier toch wat aan doen. Ik heb een keer met iemand gepraat. Dat was aangenaam. Ik merkte dat ik daarna verschoond was van mijn angsten.”

…van privé en zakelijk gescheiden houden:

“Ik zal nooit twitteren: ‘Ik zit met mijn dochter op een terrasje’. Die obsessie met elkaars privéleven. Er was een keer een vrij middelmatige columnist van Spits of Metro die kennelijk om inhoud verlegen zat en ter inspiratie ging spioneren in Amsterdam. Ik liep op dat moment met mijn dochter in de supermarkt en de volgende dag las ik in de krant een verslag van de conversatie die wij daar hadden gevoerd. Dat vond ik zó kwalijk.”

…van BNN:

“De manier van werken daar is nog steeds uniek. Dat merk je al als je over de redactie loopt: een aanstekelijke energie in een grote ruimte zonder muren, en de deuren die er zijn, staan altijd open. Dat die manier van werken zo bijzonder is, uit zich ook in het feit dat velen die BNN verlaten na een tijdje met juichende pootjes weer terugkeren.”

 

Flair, 2013

…van de politiek:

“Politici denken de laatste tijd steeds vaker dat ze moeten roepen wat wij denken te vinden, terwijl ik eigenlijk vind dat politici juist datgene moeten zeggen waar ik nog niet aan had gedacht. Een politicus moet met een interessante visie komen en je verbazen met zijn plannen. Ik vind het daarom ook heel interessant wat er zich nu rond Wilders afspeelt, die gisteren werd aangeklaagd voor het beledigen van een groep mensen. Hij riep datgene waarvan hij dacht dat die mensen in de zaal wilden horen. Ik heb die beelden recent teruggekeken voor ons jaaroverzicht en dan zie je dat het toch best heftig was.”

Volkskrant, 2014

 

…van zijn overstap van de AVRO naar BNN in 2010:

“Het voelt als een logische stap om naar BNN te gaan, hoewel ik ergens ook verrast was dat ik dat wilde. In interviews zei ik weleens dat ik niet meer met mijn blote voeten door de hondenpoep wilde lopen. Maar eigenlijk was die uitspraak al ruim voor mijn vertrek niet meer relevant. Ik was bezig met doorgroeien. BNN heeft de afgelopen twee jaar immense stappen gemaakt, inmiddels hebben ze de A-status bereikt, wat meer zendtijd betekent. De omroep groeit; dat schept nieuwe kansen. Ik mag een paar leuke programma’s gaan doen en ben blij dat onze wegen elkaar opnieuw kruisen.”


Avrobode, 2010
…van Katja:

“Katja doet alsof ze heel erg relaxed is, maar ondertussen is ze net zoals de meisjes die vroeger bij mij in de klas zaten. Bij elk proefwerk om het hardst gillen dat je helemaal niet hebt geleerd en vást een enorme onvoldoende haalt, maar dan wel elke keer een 9,5 scoren.”

…van BNN en muren (bis):

“Een van de leuke dingen aan BNN is dat er in het kantoor geen muren zijn. Iedereen zit bij elkaar in één grote ruimte en praat met elkaar. Heel toegankelijk en laagdrempelig. Het is echt een club. Ik heb mijn heil ook twee jaar lang ergens anders gezocht, maar dat familiegevoel vind je nergens anders.”

 

Flair, 2014