Media & TV

Peter vd Vorst: ‘EO had beter moeten nadenken over homobekeerling’

10-03-2015 10:36

Presentator en tv-maker Peter van der Vorst vindt dat de EO beter had moeten nadenken over de publicatie van ‘bekeerling’ Thony. Laatstgenoemde vertelde op een website van de EO dat hij na een wilde periode in de gayscene ‘genezen’ was van zijn homoseksualiteit. 

In zijn column in Televizier stelt Van der Vorst hij dat de verbazing van de EO na de kritiek hem verraste. “Ik ben het met ze eens dat het verhaal van Thony gewoon verteld moet kunnen worden. Why not? Maar de EO had het in een context kunnen plaatsen.”

Arie

Hij doelt hiermee op het taboe rond homoseksualiteit dat lange tijd rond de EO hing. “Nog maar in 2009 werd Arie Boomsma geschorst omdat hij halfnaakt in het blad L’Homo stond. Lang was homoseksualiteit voor de EO iets wat je misschien wel kon zijn, maar niet mocht praktiseren. Gelukkig veranderen dingen snel. Ik ken meerdere EO-collega’s die openlijk homo zijn, maar helaas is hun strenggelovige achterban niet zo vooruitstrevend. Orthodoxe christenen (en orthodoxe Joden en moslims) grijpen dit soort verhalen aan om hun gelijk te halen. Niet zo fijn als je als jonge homo middenin die cultuur zit en worstelt met je gevoelens. Daar had de EO beter over moeten nadenken toen ze dit verhaal zonder tegengeluid plaatste.”