Oud-BVD’er: verheerlijken jihad niet strafbaar stellen

24-02-2015 08:17

Voormalig BVD’er Frits Hoekstra stelt dat het verheerlijken van de jihad niet strafbaar gesteld moet worden. Dit schrijft hij in een opiniestuk in de NRC.

Op dit moment werkt CDA-leider Sybrand Buma aan een initiatiefwet om dit, naar Frans voorbeeld, wél mogelijk te maken.

Een slecht idee, aldus Hoekstra. Waar het kwetsen van gelovigen valt onder vrijheid van meningsuiting, wordt het aanmoedigen van de jihad vervolgbaar. Dit moeten we niet willen, zegt de ex-BVD’er.

Moet ik me dan ook maar stilhouden? Mag ik nog zeggen dat ik moslims begrijp die het Westen haten? Mag ik nog zeggen dat ik Aboutalebs ‘Als het je hier niet bevalt, dan rot je maar op’ onverstandig vind? Het gaat om jongeren die in Nederland geboren zijn, maar wat ze ook doen, altijd blijven ze ‘allochtoon’. Oprotten waarheen? Natuurlijk veroordeel ik terrorisme, maar de haat die eraan ten grondslag ligt, kan ik tot op zekere hoogte begrijpen. Afghanistan, drones, hatelijke cartoons…

Hoekstra, die in het verleden onder meer hoofd contraspionage was bij de BVD,  schrijft het wel verschrikkelijk te vinden dat zo veel jongeren afreizen naar Syrië of Irak om zich aan te sluiten bij IS.

Maar leg mij eens uit wat het verschil is tussen een Rutte of een Willem-Alexander die een staatsbezoek afleggen in Saoedi-Arabië om een overleden koning te eren die tientallen executies op zijn geweten heeft.

Volgens hem ontstaat er juist een geweldsspiraal door de aanhoudende bombardementen en vergeldingsacties.