Andries Knevel (EO): ‘Geen excuses voor verhaal van bekeerde homo’

18-02-2015 14:14

De EO maakt geen excuses voor haar ‘anti-homoverhaal‘ maar verontschuldigt zich wel voor de ontstane ophef. Dat liet Andries Knevel vanochtend weten bij het Radio 1-programma De Ochtend. 

Toen de 19-jarige Thony op de EO-jongerensite BEAM zijn verhaal deed over het uitbundige homoleven dat hij leidde en hoe hij dat leven achter zich liet om de Heer te volgen, regende het boze reacties op de sociale media. “De EO is weer terug bij af”, werd er geroepen, het zou gaan om anti-homopropaganda met een christelijk sausje en bovendien werd gesuggereerd dat Thony zou zijn ‘genezen’ van zijn homoseksualiteit.

Bij Jinek liet Thony er zelf even zijn licht over schijnen. Nee, hij was niet genezen maar koos bewust om een leven van drugs en seks achter zich te laten. Dat komt omdat ‘God hem liet inzien dat zijn leven niet juist was’. Thony benadrukte dat zijn leven geen weerspiegeling was van dat van de meeste homo’s, hij ziet zijn levensstijl van toen als ‘extreem’. De uitzending van Jinek is terug te zien op BEAM, met daaronder een excuus van de omroep:

“Het heftige verhaal van Thony raakte bij veel homoseksuele lezers snaren van afwijzing, vervreemding en verdriet. Dat mag nooit het gevolg zijn van een verhaal, hoe oprecht onze bedoeling ook was. Juist rond het onderwerp homoseksualiteit proberen we zo goed mogelijk de diverse opvattingen een plek te geven, omdat we homoseksuele (christen)jongeren willen bemoedigen volop zichzelf te zijn. Mochten we jou gekwetst hebben, dan spijt ons dat.”

In De Ochtend liet Andries Knevel zich ook uit over de ophef:

 

Knevel zegt dat op BEAM alle mogelijke verhalen over homoseksualiteit en christenen te vinden zijn, zoals dat van twee praktiserende christelijke homoseksuelen die een kind hebben. Maar dus ook een verhaal van een jongen die bekeerde en een ander pad koos. Het ene verhaal krijgt amper aandacht, het andere verhaal wordt ‘geframed’ om de EO te betichten van het pleiten voor homogenezing, aldus Knevel. Hij ziet dan ook geen enkele reden waarom de EO excuses zou moeten maken.

Foto: BEAM.nl