Media & TV

Marianne Zwagerman sloopt ‘PowNed imitatie’ van EO in Oude Pekela

02-02-2015 12:51

Er is veel ophef ontstaan over de reportage in het EO-programma Dit is de Dag over Oude Pekela van afgelopen zaterdag. Twee EO-verslaggevers hadden zes maanden een huis gehuurd om te onderzoeken waarom dit Groningse dorp het zo slecht doet in de statistische lijstjes, het is bijvoorbeeld het armste dorp van Nederland. De mini-docu, die inderdaad aan een reportage van PowNed doet denken, leverde veel kritiek op van inwoners van het dorp. Zij vinden het portret veel te eenzijdig.


In hun ogen kwam er een ongenuanceerd beeld uit van bierdrinkende dorpsbewoners die alleen een uitkering trekken en daar uitermate tevreden mee zijn. Bovendien stelde burgemeester dat verslaggevers Hans van der Steeg en Jos de Jager slechts een paar dagen in het dorp waren om hun verhaal te maken. Burgemeester Schollema in het Dagblad van het Noorden: De documentairemakers hadden vooraf gesteld op zoek te gaan naar de achtergronden van de situatie maar ze hebben zich beperkt tot een klein deel van de sociale problematiek. Die is er ook, maar het is een onvolledig beeld van Oude Pekela.”

In het Mediaforum van het radioprogramma Lunch! op NPO Radio 1 was maandagmorgen verslaggever Hans van der Steeg aan de telefoon die reageerde op de vermeende eenzijdigheid. “Wij wilden onderzoeken waarom Oude Pekela in vijf onderzoeken zo slecht naar voren kwam. We wilden weten waarom het dorp zo’n slechte naam heeft, maar hadden niet de ambitie een totaalbeeld van het dorp te schetsen”.

Vieze filmpjes

De in het forum aanwezige Marianne Zwagerman, lid van het mediaforum van Radio 1, reageerde furieus op het item. “Volgens de burgemeester zijn jullie er maar een paar dagen geweest en bovendien is precies níét de vraag beantwoord die jullie jezelf hadden gesteld; ik weet nog steeds niet waarom dat dorp zo slecht scoort op het gebied van criminaliteit en armoede.”

Ze geeft bovendien een interessante verklaring voor de reportage die in haar ogen doet denken aan CampingPowned. “Het past helemaal in de journalistieke lijn die is ingezet door Hans van der Linden die sinds een jaar verantwoordelijk is voor alle journalistieke producties van de EO. Die man is waarschijnlijk zo’n reaguurder op GeenStijl, zo’n stiekemerd die vieze filmpjes kijkt op kantoor. Die maakt nu alleen maar PowNed-achtige programma met Jojanneke en Danny Ghosen en daar vliegen ze regelmatig mee uit de bocht.”

Van der Steeg aan de telefoon als reactie: “Wij krijgen helemaal geen opdrachten, wij hebben dit zelf bedacht als journalistiek experiment. We wilden gewoon antwoorden op die vragen.’ Zwagerman vervolgens: ‘Dit is wat er uitkomt als je daar een dagje een reportage maakt en niet na een verblijf van zes maanden.”