Spuiten en Slikken in de Tweede Kamer met Tim Hofman

27-01-2015 12:12

Een pilletje te veel op zak op een festival? Dan moet je daar geen strafblad voor krijgen. Volgens BNN’s Spuiten en Slikken moeten recreatieve drugsgebruikers niet worden gecriminaliseerd. De petitie die het programma begon heeft in een rap tempo 41.000 ondertekenaars gekregen. Vandaag biedt Tim Hofman de petitie aan in de Tweede Kamer. De Kamer moet het onderwerp op de agenda zetten nu de petitie wordt aangeboden als burgerinitiatief.

Criminaliseren van festivalgangers

BNN stoort zich aan de manier waarop politie en Openbaar Ministerie drugsbezit op festivals aanpakken. Afgelopen editie gingen 95 bezoekers van Lowlands die te veel drugs op zak hadden ter plekke akkoord met een boete of werkstraf. Op die manier konden ze wel losgaan en op het festival blijven, niet wetende dat ze nog maar moeilijk -met een schikking op zak- aan een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen komen. En die is vaak essentieel voor een toekomstige baan.

Volgens Spuiten en Slikken-presentator Tim Hofman is de petitie belangrijk. “Het gebruik van drugs moet weer uit de taboesfeer”, zegt hij vanuit Den Haag tegen ThePostOnline, waar hij de petitie aanbiedt en opnames maakt voor Spuiten en Slikken. “We hopen dat we dit probleem weer op de agenda kunnen zetten. Drugsgebruik moet sowieso bespreekbaar zijn.” Hofman verwijst naar de situatie in Portugal. Daar mogen mensen meer drugs op zak hebben en is er meer voorlichting over de gevaren en risico’s van gebruik. “Wat je daar ziet is dat er veel minder drugsverslaafden zijn en dat de pillen op festivals getest worden. Zo voorkom je gevaar.”

Wat doet de politiek

Of de Tweede Kamer het initiatief van BNN ook serieus neemt is nog maar de vraag, maar volgens de BNN-presentator is het al positief dat het voorstel landelijk besproken wordt. “De NOS komt straks filmen en we bieden de petitie aan. Hopelijk zullen partijen er serieus over nadenken en praten. Het zou dom zijn om dit onderwerp weer onder de tafel te schuiven.”

Of Hofman ten slotte nog iets te zeggen heeft tegen Frank Verhoef, die het op Twitter altijd fel opneemt tegen mensen met een liberale mening over drugsgebruik? “Nee man, ik zit hem altijd maar te stangen. Ik vind het prima wat hij zegt, dat is zijn mening. Hij is een soort hele christelijke Republikein. Nou, prima toch.”


Frank Verhoef reageert op Tim Hofman, die stelt dat niemand De Dagelijkse Standaard leest