Media & TV

Aanslag op satirisch weekblad Charlie Hebdo

07-01-2015 12:07

Drie zwaarbewapende terroristen hebben woensdag rond het middaguur in Parijs een aanslag gepleegd op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Daarbij zijn twaalf doden gevallen en acht mensen gewond geraakt. Onder de doden zijn tien journalisten en cartoonisten en twee agenten die het gebouw beveiligden. Ook hoofdredacteur Stéphane Charbonnier kwam om het leven. Bij de aanslag zouden de drie aanvallers ‘wij zullen de profeet wreken’ hebben geroepen, de Franse autoriteiten houden rekening met een jihadistische aanslag. De drie terroristen wisten te ontkomen, de Franse politie maakt nu jacht op hen.

In verschillende Franse steden en ook in Brussel staan solidariteitsdemonstraties op het programma. De Place de la République in het hartje van Parijs vormt woensdagavond het beginpunt van een manifestatie. Onder de noemer JeSuisCharlie (Ik ben Charlie) worden via sociale media Parijzenaars opgeroepen te komen. De gebeurtenissen van vandaag kunt u hieronder teruglezen.

Update 17:39 – “Zij die niet (kunnen) tekenen: zwaai met een pen; het was hun wapen”

Update 17:29 – Mensen verzamelen zich op straat in Bordeaux, uit solidariteit met Charlie Hebdo

Update 17:17 – Reactie minister van Defensie Jeanine Hennis

Update 17:15 – Steeds meer mensen verzamelen op Place de la Republique

Update 17:09 – Michel Houellebecq, de auteur van het omstreden boek Soumission, is per direct onder strenge beveiliging gesteld.

Update 17:02 – The Guardian meldt dat er inmiddels zo’n 3000 agenten op de been zijn in Parijs in de klopjacht op de daders

Update 16:47 – De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) heeft de aanslag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs woensdag sterk veroordeeld. Zij spreken van een “afgrijselijke en barbaarse aanslag op journalisten, op de vrijheid van meningsuiting en op de vrijheid van godsdienst”.

Update 16:40 – Ooggetuige vertelt tegen CNN dat de daders eerst verkeerde gebouw binnen drongen. Kwamen er binnen pas erachter dat ze niet bij Charlie Hebdo waren.

Update 16:35 – Ooggetuige tegen Franse 20 Minutes: Zag vanochtend twee mannen, waarvan een met een raketwerper, uit een vluchtwagen stappen en wegrijden in een andere grijze Renault Clio.

Update 16:24 – Reactie van cartoonist Ruben L. Oppenheimer

Update 16:21 – Le Figaro meldt op basis van politiebronnen dat wanneer je kijkt naar de manier van werken van de moordenaars die betrokken waren bij de aanslag, naar hun rust, vastberadenheid en effectiviteit, het zeer waarschijnlijk is dat de mannen een uitgebreide militaire training hebben ondergaan

Update 16:10 – Ook Koning Willem-Alexander is diep geschokt door de aanslag en heeft de Franse president Hollande zijn medeleven en condoleances overgebracht.

Update 16:03 – Reactie van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra

De beelden uit Parijs zijn misselijkmakend en het verdriet van de Fransen is hier voelbaar. We zijn getuige van een afschuwelijke terreurdaad tegen vertegenwoordigers van het vrije woord. De aanslag is een bevestiging van de aanhoudende dreiging tegen het Vrije Westen, tegen Europa, tegen ons. Het bewijst dat het dreigingsniveau in Nederland niet voor niets hoog is. We moeten ons realiseren dat een dergelijke aanslag ook in ons land mogelijk is. De tijd van vanzelfsprekende vrijheid en veiligheid is voorbij. We zullen hard moeten vechten om onze vrijheden en verworvenheden te behouden.

Update 15:55 – Deense krant Jyllands-Poste, dat in 2005 de eerste serie cartoons over de profeet plaatse, heeft extra beveiliging gekregen.

Update 15:45 – Burgemeester Parijs roept op tot stille tocht donderdagavond. De stille tocht moet om 18.00 uur beginnen op de Place de la République in het oosten van de Franse hoofdstad. “Dit bloedbad dompelt ons land, onze stad en onze democratie in rouw. Wij zijn zojuist in het hart van onze vrijheid getroffen”, aldus de burgemeester woensdag in een verklaring. Op social media gaan oproepen rond om vanavond de straat op te gaan.

Update 15:36 – Reactie Paus Franciscus

Het is een dubbele daad van geweld, afschuwelijk omdat het een aanval is zowel tegen mensen als tegen de persvrijheid.

Update 15:31 – Het kantoor van de Spaanse krant El País in Madrid is woensdag ontruimd, nadat een verdacht pakket was bezorgd. De politie onderzoekt het pakket, meldden Spaanse media.

Update 15:28 – Franse autoriteiten: 12 doden en 8 gewonden, waarvan 4 in kritieke toestand.

Update 15:15 – Franse minister van Binnenlandse Zaken: er waren drie aanvallers.

Update 15:12 – Cartoonist Joep Bertrams reageert sterk

Update 15:02 – De voorzitter van de Frans moslimraad en rector van de grote moskee in Parijs, Dalil Boubakeur, heeft in scherpe bewoordingen de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo veroordeeld. “De gemeenschap is onthutst. We zijn geschokt door de brutaliteit en wreedheid.”

Update 14:58 – De daders zijn ontkomen. Infographic van vluchtroute.

Update 14:46 – Reactie vice-premier Lodewijk Asscher

Update 14:44 – Klein eerbetoon van het satirische De Speld aan Charlie Hebdo: Geen doden bij satirische aanval.

Update 14:43 – Medewerker Charlie Hebdo tegen France24: “Het duurde 5 minuten. Ze spraken perfect Frans; zeiden dat ze van Al Qaeda waren”

Update 14:42 – Interview Omroep Gelderland met tekenaar Bernard ‘Willem’ Holtrop die morgen naar de redactie zou gaan

Update 14:38 – De cover van de Charlie Hebdo van vandaag

Update 14:35 – Reactie PvdA-leider Diederik Samsom op Facebook

Update 14:31 – De families van de slachtoffers worden opgevangen in het gebouw tegenover dat van Charlie Hebdo.

Update 14:30 – Van de daders ontbreekt nog ieder spoor. Wel is de zwarte Seat waarin zij wegreden terugggevonden in het centrum van de stad.

Update 14:28 – Top van Charlie Hebdo om het leven gekomen bij aanslag.

Update 14:18 – Frans Timmermans reageert op aanslag

Update 14:14 – De schutter lijkt signalen te geven via zijn handen.

Update 14:11 – Le Parisien meldt dat de terroristen zeer goed voorbereid waren. Ze zouden de redactieleden bij hun voornaam hebben genoemd alvorens tot schieten te zijn overgegaan en hadden hun daad gepland op de dag van de wekelijkse redactievergadering wanneer alle belangrijke journalisten aanwezig zijn.

Update 14:07 – Thomas Bruning van de NVJ is geschokt.

Het is een heftige aanslag op de journalistiek. Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat journalisten, zo dicht bij huis, het doelwit zijn geworden. Ik ben totaal uit het veld geslagen.

Update 14:05 – Wilders: het is oorlog

Update 14:03 – Reactie van voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker

Dit is een onaanvaardbare daad. Een barbarij die ons allemaal aangaat als mens en Europeanen.

Update 13:49 – Volgens Le Parisien zouden onder de doden de beroemde cartoonisten Cabu, Charb, Tignous en Wolinski zijn. Charb is de hoofdredacteur van Charlie Hebdo.

Update 13:40 – De Deense cartoonist Kurt Westergaard heeft geschokt gereageerd op de aanslag in Parijs op het satirische weekblad Charlie Hebdo. Westergaard is de man achter de omstreden cartoon van Mohammed met een bom in zijn tulband die ook door Charlie Hebdo werd afgedrukt.

Dit beroert mij natuurlijk. Het is griezelig, maar alles dat mijn beveiliging aangaat laat ik over aan de speciale beschermingsdienst van de politie. Mijn beveiliging is uitstekend. Natuurlijk maakt dit indruk, het is angstaanjagend.

Update 13:39 – NAVO-baas Jens Stoltenberg heeft zijn volledige steun uitgesproken aan bondgenoot Frankrijk na de “afschuwelijke aanslag op de persvrijheid”. Via Twitter sprak Stoltenberg zijn solidariteit uit. Hij schreef ook dat zijn gedachten bij de slachtoffers en hun families zijn.

Update 13:37 – Sky News: De jacht op de aanvallers duurt nog steeds. Getuigen zeggen dat ze een RPG bij zich hadden, en AK 47’s. De aanval duurde een paar minuten, nadat de aanvallers richting oost Parijs wegvluchten.

Update 13:34 – Eerste reactie premier Rutte:

Ik ben verbijsterd over aanslag op Charlie Hebdo. Afschuwelijke en laffe terreurdaad raakt ons allemaal. Onze gedachten gaan uit naar iedereen die getroffen is door deze aanslag.

Update 13:30 – Arend Jan Boekestijn reageert kort en krachtig op de aanslag. De cartoon is van de Deense cartoonist Kurt Westergaard en werd ook in Charlie Hebdo afgedrukt.

Update 13:27 – Onder de doden: 10 journalisten en 2 politieagenten. Ook zijn er nog 5 zwaargewonden.

Update 13:24 – Close up van de vluchtauto, met twee daders

Update 13:21 – Reuters meldt dat er nu 12 doden zijn.

Update 13:18 – Mannen zijn gevlucht in zwarte Seat, hebben vervolgens een automobilist staande gehouden en diens auto overgenomen, en de politie is toen ter hoogte van ‘Porte de Pantin’ hun spoor verloren.

Update 13:11 – Vreselijke beelden van tijdens de aanslag.
[jwplayer mediaid=”356497″]

Update 13:10 – Nederland past dreigingsbeeld niet aan. Dat laat Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof woensdag weten. “Dit onderstreept het belang om waakzaam en alert te blijven. Vooralsnog is er geen reden om het dreigingsbeeld aan te passen, maar het is niet voor niets substantieel.” De NCTV volgt de ontwikkelingen in Parijs nauwgezet.

Update 13:07 – Minister Koenders van Buitenlandse Zaken

Update 13:06 – Debatstrijd in Den Haag. De Tweede Kamerfractie van VoorNederland (VNL) wil een debat over de aanslag. Joram van Klaveren wil echter minister van Buitenlandse zaken Bert Koenders (PvdA) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) naar de Kamer halen. PVV-leider Wilders vroeg om een debat met premier Rutte.

Update 13:04 – Schokkend beeld en geluid van de aanslag. Duidelijk te horen: Allahu Akbar

Update 12:59 – Twee schutters nemen de politie direct na de aanslag onder vuur:

Update 12:57 – Britse premier Cameron spreekt zijn afschuw uit.

Update 12:55 – Franse president Hollande:

Er zijn elf doden. Er zijn vijf gewonden. Veertig zijn er gered. Het exacte aantal is niet bekend. Ze zoeken nog steeds naar de dader. De Fransen zijn geschokt. Het is een terroristische aanval. We moeten laten zien dat we een verenigd land zijn. We geven een krachtig antwoord. We gaan in gesprek met de internationale gemeenschap, het zijn moeilijke tijden, waarin we de laatste weken voortdurend worden aangevallen. We zijn een vrij land. Niemand kan hier komen om tegen de geest van de republiek in te gaan. Elf mensen zijn vandaag gedood. We zullen de daders vinden.

Hieronder de president op beeld

Update 12:54 – Franse president Hollande: “Frankrijk is in shock. Het is een terreurdaad, zonder twijfel. We moeten eenheid laten zien en reageren.”

Update 12:52 – Vermoedelijk beeld van de aanslagplegers.

Update 12:50 – Geert Wilders wil debat met premier Rutte.


Update 12:48 – Frankrijk verhoogt alarmstatus naar hoogste niveau, meldt AFP.

Update 12:45 – Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve arriveert ter plaatse.

Update 12:40 – Nederlandse jihadist kan zijn vreugde niet op. Update 12:39 – AFP meldt elf doden. Op de foto een gewonde die in de ambulance wordt gereden:

Uppdate 12:38 – Beeld.

#love#instagood#Me#Cute#tbt#photooftheday#instamood#beautiful#picoftheday#girl#new#sun#beach#instagrammers#igers#follow#instadaily

A video posted by Boris BLR ™ (@borisblr1) on

Update 12:37 – 11 doden, meldt Sky, op gezag van de Franse politie.

Update 12:36 – Via Instamgram een filmje waarop schoten te horen zijn tijdens de aanslag.

Update 12:35 – Sky News heeft een livestream.

Update 12:32 – President Hollande is onderweg naar de rampplek. Heeft ook een spoedvergadering van kabinet belegd.

Update 12:30 – Laatste tweet van Hebdo voor de aanval. De tweet is nu een uur geleden gedaan:

Update 12:26 – Charlie Hebdo nam eerder IS op de hak.

Update 12:25 – Volgens Franse media hebben de aanvallers ‘we zullen de profeet wreken’ hebben geroepen.

Update 12:22 – Afvoeren gewonde journalist door ziekenbroeders:

Volgens Le Monde gaat het om twee mannen in het zwart gekleed met automatische wapens die op de redactie zijn binnengedrongen. Eenmaal binnen hebben zij een bloedbad aangericht.

Ook de politie is beschoten bij de aanval.